Prima pagina

Kober iese din afacerea de distributie a vopselelor

24.08.2004, 00:00 216

Kober SRL, unul dintre cei mai mari producatori  interni de lacuri si vopsele, a renuntat la afacerile din domeniul distributiei, concentrandu-se din acest an exclusiv asupra productiei de lacuri si vopsele.
Pasul a fost realizat prin vanzarea fondului comercial al firmei de distributie Pitura SA catre cinci distribuitori zonali in cadrul unei tranzactii estimate pana la aproximativ o jumatate de milion de euro, spun surse apropiate afacerii.
Potrivit acestora, vanzarea zonelor de distributie a avut loc in conditiile in care obiectivele stabilite la infiintarea companiei de distributie au fost in cea mai mare parte atinse, respectiv promovarea si distributia printr-o retea bine pusa la punct a produselor firmei Kober.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, Pitura SA realiza anual afaceri in valoare de 8 - 10 mil. euro, actiunile companiei fiind in continuare detinute de catre Kober SRL (90%), respectiv o persoana fizica - Bogdan Parvu.
Printre cei cinci distribuitori care au incheiat afacerea se numara Hausmann SRL (cu distributie in judetele Dolj, Olt, Gorj), Delkimvas Vasklui (care a preluat si zona Pitesti), Pitura SV (care acopera Suceava si Botosani), respectiv Autentic Distribution SRL cu distributie pe zonele Sibiu, Alba si Mures.
Reprezentantii firmei Kober nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile.
Producatorul de lacuri si vopsele Kober din Piatra Neamt estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior, si o rata a profitului de 10% - 11% din cifra de afaceri.
Valoarea de piata a afacerii cu lacuri si vopsele Kober este evaluata de catre fondatorii sai la aproximativ 35 - 40 milioane euro. Aurel Kober, fost inginer la santierul naval Severnav Drobeta Turnu Severin, a infiintat la inceputul anilor ?90 afacerea cu lacuri si vopsele din care detine 95%, restul actiunilor fiind in posesia sotiei, Mariana Kober.
Potrivit propriilor estimari, Kober detine o cota de circa 28% dintr-o piata interna de profil estimata la 120 - 140 mil. euro pe an, principalii concurenti fiind Dufa Romania si Policolor Bucuresti. Kober a intrat in ultimii ani si in afacerea centralelor termice, avand o fabrica in localitatea Vaduri (jud. Neamt).
Policolor Bucuresti este pozitionat pe segmentul emailurilor si a vopselelor auto in special, potrivit studiilor de piata efectuate. Actiunile Policolor sunt detinute de patru fonduri de investitii.
Dufa Romania a fost infiintata in 1997 ca un joint venture de import si distributie de lacuri si vopsele, in care grupul german Meffert AG detine 50% din actiuni.
Potentialul pietei de profil este considerat foarte mare in perioada urmatoare, avand in vedere ca media de consum este de 2,8 kg/capita in Romania, fata de Ungaria - 9kg, Cehia - 12 kg, Germania - 17 kg sau statele nordice - 20 kg.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO