Prima pagina

Legea administratiei locale, gata pentru plen

02.08.2000, 00:00 8



Deputatii au finalizat ieri raportul la legea administratiei publice locale, care se afla in Parlament de peste un an, urmand sa intre in dezbaterea plenului in sesiunea din toamna.

Alaturi de legea bugetelor locale si cea privind statutul functionarilor publici, aceasta vine sa completeze cadrul necesar descentralizarii administratiei publice locale. De asemenea, sunt incluse mai multe prevederi care se refera la drepturile minoritatilor, cum ar fi posibilitatea folosirii limbii materne in administratia publica, acolo unde au o pondere de peste 20%. Aceste prevederi nu-i multumesc, insa, pe reprezentantii Opozitiei care le considera "restrictive" si de natura sa lezeze interesele majoritatii.

In varianta comisiilor din Camera, proiectul, propus de Guvern si votat de Senat, nu contine modificari de esenta ale legii. In primul rand, au fost aprobate cateva schimbari in ce priveste numarul membrilor consiliului local. Astfel, in localitatile cu un numar de locuitori cuprins intre 200.001 si 400.000, numarul consilierilor a fost stabilit la 21, fata de 19, cat au votat senatorii, in timp ce in localitatile cu peste 400.000 de locuitori s-a votat pentru desemnarea a 25 de consilieri, cu patru mai mult decat se stabilise anterior.

De asemenea, deputatii au mai decis ca hotararile privind aprobarea acordurilor de cooperare transfrontaliera se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie, aducand unele clarificari articolului referitor la colaborarea intre zonele de frontiera. La propunerea deputatului PDSR Petre Naidin, s-a votat pentru acordarea posibilitatii de organizare de servicii publice desconcentrate de catre ministere si alte autoritati ale administrative locale, in subordinea autoritatilor care le-au creat.

"Principiile care stau la baza proiectului de lege constau in autonomia locala, descentralizarea serviciilor si desconcentrarea acestora, precum si principiul subsidiaritatii, care presupune o delimitare exacta a atributiilor autoritatilor locale fata de cele ale autoritatilor centrale", ne-a declarat ieri Radu Manea, (PN?CD) vicepresedintele Comisiei de specialitate din Camera. In opinia sa, prevederile acestuia sunt in conformitate cu normele acceptate in spatiul Uniunii Europene. Acest punct de vedere este impartasit, in mare, si de reprezentantii PDSR care sustin ca sunt aduse unele "clarificari" modului de organizare a activitatii consiliilor locale. Reprezentantii acestui partid, care s-au abtinut la votul pe intregul raport, spun, insa, ca nu pot fi de acord cu prevederile referitoare la folosirea limbii minoritatilor.

Legea include, printre atributiile Consiliului judetean, cea de a aproba strategii si prognoze de dezvoltare socio-economica, de a administra, concesiona sau inchiria bunuri proprietate publica a judetului. Reprezentantii acestui organism mai pot decide si reorganizarea regiilor autonome de interes judetean, construirea, intretinerea si modernizarea podurilor si drumurilor si asigurarea conditiilor materiale si financiare necesare bunei functionari a institutiilor de cultura, a celor de educatie, de ocrotire si asistenta sociala.

Adoptarea unei noi reglementari in materie de administratie publica a figurat pe agenda de prioritati a coalitiei, dar a fost tergiversata din diverse motive. In 1997, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta care modifica legea care se aplica si in prezent, ceea ce a permis instaurarea placutelor bilingve in zonele unde populatia minoritara depaseste 20%. Intre timp, ordonanta a fost declarata neconstitutionala, iar Executivul a elaborat un nou proiect de lege care a trebuit sa parcurga traseul parlamentar. UDMR a sustinut in repetate randuri la intalnirile liderilor coalitiei urgentarea dezbaterilor din Camera Deputatilor astfel incat principiile descentralizarii si autonomiei sa poata fi aplicate din actuala legislatura. In opinia liderilor Uniunii, legea ar fi trebuit votata inainte de alegerile locale, astfel incat acesta sa se desfasoare conform noilor prevederi.

Dupa votul deputatilor, proiectul, care are 160 de articole, va trebui supus procedurii de mediere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO