Prima pagina

Liberalii s-au intors la masa taranistilor

20.07.2000, 00:00 12



Parasirea cursei prezidentiale de catre Emil Constantinescu si-a facut primele efecte pe plan politic. Ziua de ieri a marcat redeschiderea dialogului dintre PN?CD si PNL care au ajuns la concluzia ca pot constitui o alianta de centru-dreapta "care sa contrabalanseze politica stangii". Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a declarat ca partidul sau face demersuri in vederea realizarii unei aliante in baza unui program economic liberal si a unui set de politici social-liberale". Din aceasta coalitie, a precizat el, ar putea face parte partidele care au obtinut peste 3% la alegerile locale, dar se poate negocia si cu alte formatiuni. De altfel, Stoica a pledat pentru constituirea unei aliante electorale care sa cuprinda partide "de la dreapta PDSR pana la UFD". Pe de alta parte, el spune ca va continua negocierile cu Alianta pentru Romania.

La randul sau, conducerea ApR, formatiune luata in calcul de liberali in vederea realizarii unei eventuale fuziuni, a decis sa inceapa demersurile pentru "normalizarea" relatiilor cu PDSR. Vicepresedintele Aliantei, Nicolae Popa, a declarat, ieri, ca este necesara si initierea unei colaborari cu PD, cu care in prezent, nu exista nici un punct comun".

ApR si-a reafirmat sustinerea pentru tandemul Melescanu-Stolojan, in timp ce taranistii doresc sa discute cu Mugur Isarescu "conditiile exacte si aspectele materiale privind sustinerea candidaturii acestuia la Presedintie". Pe de alta parte, PN?CD se opune sustinerii lui Theodor Stolojan pentru functia de premier. Valeriu Stoica spune ca varianta actualului prim-ministru este doar "o simpla ipoteza de lucru".

Discutiile privind eventuala intrare a lui Isarescu in cursa pentru Cotroceni nu-l intimideaza pe candidatul PDSR, Ion Iliescu. El a spus, ieri, la Ploiesti, in prima declaratie publica de la decizia principalului sau contracandidat, ca nu "se teme" de o eventuala fostului guvernator al BNR la prezidentiale. Iliescu a mai sustinut ca nu are nici un motiv sa se retraga din cursa prezidentiala si i-a indemnat pe cei care il sfatuiesc in acest sens sa-si vada de treaba lor. "Eu nu am intrat in campanie in functie de prezenta sau non-prezenta lui Emil Constantinescu", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24