Prima pagina

Liberalizarea contului de capital vine "zilele acestea"

07.04.2005, 19:39 22

"Urmait Monitorul Oficial zilele acestea", este singurul indiciu oferit ieri de guvernatorul BNR Mugur Isarescu in privinta momentului liberalizarii accesului strainilor la depozitele bancare in lei.

El a spus ca decizia a fost adoptata de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale si urmeaza a fi publicata in Monitor. Cum ieri inca nu aparuse, ramane de asteptat astazi sau maine.

Isarescu a precizat ca intreg Regulamentul Valutar va fi republicat intr-o forma simplificata, care va reflecta toate noile modificari.

"Va fi o schimbare importanta. Veti vedea regulile de tranzactionare cu valute pe numai trei pagini. Inainte aceste reguli se refereau la restrictii, acum la libertati", a declarat guvernatorul.

Premergator acestui pas de liberalizare a contului de capital, BNR a permis luna trecuta accesul direct al companiilor - romanesti si straine - la cumparari de valuta de pe piata interbancara, fara restrictii si obligatii.

In lipsa unor indicatii oficiale, piata bancara interpretase reglementarile in vigoare in sensul liberalizarii accesului nerezidentilor la depozite in lei incepand cu 11 aprilie - prima zi bancara lucratoare la un an de la intrarea in vigoare a regulamentului valutar in forma adoptata in aprilie 2004.

Formal, oficialii BNR au tot repetat ca liberalizarea urmeaza sa se faca undeva in prima jumatate a anului, conform celor convenite cu Comisia Europeana, intentionand sa mentina o doza de suspans in jurul acestui subiect avand in vedere interesul unor capitaluri speculative de a intra pe piata o data cu acest pas de liberalizare.

In prezent, institutiile de credit pot deschide nerezidentilor conturi curente in lei, ceea ce si fac. Pentru deschiderea de conturi pentru depozite este necesara autorizarea prealabila de catre banca centrala.

Guvernatorul a precizat ca masurile de scadere accentuata a dobanzilor luate pentru pregatirea acestei etape nu pun in pericol tinta de inflatie anuntata pentru acest an.

"Nu se poate vorbi de o relaxare care sa puna in pericol tinta de inflatie. Trebuie sa ne uitam si la evolutia cursului, nu numai la cea a dobanzilor. Constrangerea monetara determinata de evolutia cursului este extrem de puternica si contrabalanseaza ca efect si ca volum scaderea dobanzilor", a spus Isarescu. Aceasta in conditiile in care euro marca ieri o depreciere nominala fata de leu de 8% de la inceputul anului.

De altfel, a spus guvernatorul, procesul de dezinflatie continua.

"Potrivit estimarilor noastre, inflatia pe luna martie a fost de 0,3%, ceea ce reprezinta un nivel foarte bun", a precizat Isarescu. In luna februarie, cresterea lunara a preturilor a fost de 0,6%. Pentru anul acesta banca centrala a anuntat o tinta de inflatie de 7%.

Aprecierea leului a dus pe de o parte la scaderea pretului bunurilor importate, care asigura o parte importanta din consum. Pe de alta parte, mai exista un efect direct al intaririi leului, acela de a diminua puterea de cumparare a disponibilitatilor in valuta, inclusiv cele obtinute prin credite bancare, mai explica Isarescu.

In opinia guvernatorului, toate acestea ar trebui sa contrabalanseze efectele inflationiste atrase de scaderea dobanzilor la lei.

In pregatirea acestei etape, BNR a impus un ritm alert de reducere a dobanzilor, astfel incat acestea sa ajunga la un nivel cat mai putin atractiv.

In prezent, dobanzile platite de banci la depozitele in lei au scazut considerabil, situandu-se sub plafonul de 10% pe an.

Coborarea pana la asemenea niveluri risca sa impinga castigurile aproape de limita pierderii, in conditiile in care mai multe banci ofera dobanzi de 7-8% pe an, adica sub inflatia de 8,6% estimata de guvernator pentru luna martie. Confruntati cu aceasta situatie, deponentii vor fi nevoiti sa gaseasca alte forme mai profitabile de plasament, fie isi vor reorienta disponibilitatile spre consum.

Cresterea accesibilitatii creditelor, ca urmare a diminuarii dobanzilor, stimuleaza de asemenea consumul, alimentand presiunile inflationiste. Pe de alta parte, scaderea preturilor la bunurile de import va stimula suplimentar cererea pentru acestea, in conditiile in care deficitul comercial a inregistrat deja cresteri puternice in primele luni ale anului.

liviu.chiru@zf.ro ; razvan.coican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO