Prima pagina

Lira si Bursa turceasca se prabusesc pe fondul tensiunilor politice (Update3)

Lira si Bursa turceasca se prabusesc pe fondul tensiunilor politice (Update3)
30.04.2007, 15:01 19

Lira turceasca a scazut astazi la minimul ultimelor 11 luni dupa ce armata a anuntat ca intentioneaza sa blocheze candidatura la presedintie a unui lider politic cu atitudine pro-islamista, informeaza Bloomberg.
Lira turceasca a inceput ziua in coborare cu 4% dar si-a redus ulterior declinul la 2,3% fata de dolar, tranzactionandu-se la 1,3665 dolari, la ora 13.55, la Istambul, in timp ce indicele principal al Bursei din capitala Turciei, ISE National 100, a pierdut 6,2 procente. Randamentul obligatiunilor emise de stat cu scadenta in 2009 a crescut cu 0,84%, la 19,17%.
Sefii armatei turce au anuntat vineri ca intentioneaza sa blocheze candidatura la alegerile prezidentiale a ministrului de exterene Abdullah Gul, membru al fostului guvern pro-islamic care a fost rasturrnat de armata turca in 1997. Sefii armatei au acuzat guvernul de islamism radical si au jurat sa apere sistemul de administratie laic. Circa 99,9% din populatia Turciei este de religie musulmana si armata este vazuta ca un garant al laicitatii.
Alaturi de avertismentul armatei, sute de mii de turci s-au adunat ieri in Istambul pentru a protesta impotriva candidaturii lui Abdullah Gul.
Abdullah Gul a spus ca nu va renunta la candidatura sa, dupa ce vineri a fost la distanta de doar zece voturi de a obtine cele doua treimi din sufragii necesare pentru mandatul de presedinte. Urmatoarele runde de alegeri se vor desfasura pe data de 2 si 9 mai. Opozitia a cerut insa Curtii Constitutionale sa invalideze votul Parlamentului.

O decizie in acest sens ar putea provoca alegeri legislative anticipate, scrutinul la termen fiind prevazut pentru 4 noiembrie. In caz contrar, la cel de-al treilea tur de scrutin, Gul nu ar mai avea nevoie decat de majoritate simpla, in loc de doua treimi cum este necesar la primele doua voturi. In cazul castigarii alegerilor, Abdullah Gul ar deveni primul lider religios al tarii, de la instaurarea sistemului laic, dupa prabusirea imperiului Otoman, acum 8 decenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO