Prima pagina

Lubrifin Brasov s-a asociat cu gigantul francez Total

04.03.2005, 00:00 541

Grupul francez Total, al patrulea gigant petrolier al lumii, a incheiat un acord cu firma brasoveana Lubrifin pentru infiintarea unei societati mixte din actiunile careia va detine 51%.


"De trei ani suntem in negocieri cu firma franceza si pana la urma am hotarat sa formam o societate mixta. Total, cu experienta sa in domeniu, vine sa completeze activitatea Lubrifin", a declarat ieri Ioan Costea, managerul societatii brasovene.


El a adaugat ca noua societate, care va deveni operationala in primul semestru al acestui an, se va numi Total Lubrifin si va comercializa, sub marcile ambilor parteneri, o gama larga de uleiuri si unsori, destinate atat sectorului auto, cat si celui industrial.


Urmatoarea etapa a colaborarii va consta in construirea unei noi fabrici de unsori langa Brasov.


"Vom construi impreuna o fabrica de unsori la Cristian, investitie care se ridica la cateva milioane de euro. La mijlocul anului 2006 speram ca instalatiile sa fie puse in functiune", a mai spus Costea.


El a adaugat ca noua companie va contribui la cresterea vanzarilor de uleiuri si unsori ale Total in Europa Centrala si de Est, francezii considerand Brasovul zona strategica de dezvoltare.


Surse apropiate tranzactiei declarau anul trecut ca Total va participa la aceasta tranzactie cu un aport de capital in jur de 10 milioane de euro.


Gigantul petrolier francez a plecat din Romania in urma cu trei ani, dupa ce a inregistrat, alaturi de gigantul american ConocoPhilips, un esec in cautarea de zacaminte petroliere in blocul Neptun.


Cei doi giganti au investit atunci circa 5 mil. euro in zacamantul situat in Marea Neagra din apele teritoriale ale Romaniei, unde au avut ca partener si compania SNP Petrom.


Dupa plecarea din Romania, francezii au tatonat terenul pentru afaceri cu principalul producator de gaze din Romania, Romgaz Medias, unde erau interesati de dezvoltarea productiei in unele zacaminte de gaze, fara ca discutiile sa se soldeze cu incheierea de contracte.


Pana acum, lubrifiantii Total erau comercializati pe piata romaneasca prin intermediul a trei distribuitori.


Total a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 122,7 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de 2003.



Partenerul sau din Romania, Lubrifin, detine, potrivit oficialilor sai, o cota de 65% din piata unsorilor si de 10% din piata uleiurilor auto si industriale.


Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 525 mld. lei (aproape 13 mil. euro), cu 2,6% mai mica decat cea din 2003.


Obligata sa mute productia in afara spatiului urban, Lubrifin a finalizat anul trecut o investitie de 16 mil. euro intr-o fabrica de uleiuri auto si industriale.


Compania, fondata la 1879 sub numele de Fabrica de Petrol Brasov, este o afacere detinuta de un grup de persoane fizice, care fac parte si din managementul societatii, la care se adauga societatea Alpha din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO