Prima pagina

Mogulii imobiliari intra in lupta pentru mall-ul Obor

16.08.2006, 20:04 15

Realizarea unui centru comercial de tip mall de peste 100 mil. euro in zona Obor din Capitala aduce prima confruntare de anvergura pentru un proiect comercial pe piata locala.
Turcii care au dezvoltat Bucuresti Mall si Plaza Romania, oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu, israelienii care detin Hotelul Bucuresti, si cel mai mare operator german de centre comerciale, condus de fostul sef al grupului Tiriac, se lupta pentru realizarea unui centru comercial pe locul actualei piete Obor, situate in una dintre cele mai dense zone din Capitala.
Anchor Grup, ECE Projektmanagement, Obor Plaza si un consortiu format din companiile Practic, Baneasa Investments, Comnord si Procema sunt companiile aflate in "finala" pentru dezvoltarea unui mall pe locul actualei piete Obor, urmand ca pana la 25 septembrie sa prezinte ofertele finale vizavi de proiectul unui mall de cel putin o suta de milioane de euro. Dintre cei patru candidati, doar Anchor Grup a mai dezvoltat pe piata locala centre comerciale de tip mall - Bucuresti Mall si Plaza Romania fiind in prezent cele mai mari mall-uri din Capitala.
Pe de alta parte, consortiul care include Baneasa Investments este singurul dintre candidati care nu are pana acum experienta unui centru comercial de anvergura. Baneasa Investments are insa in prezent in derulare o investitie de 150 mil. euro intr-un centru comercial de tip mall ca parte a proiectului imobiliar Baneasa, pentru acest mall fiind responsabil Ali Ergun Ergen, fostul sef al Anchor Grup.
Si oficialii Plaza Centers, parte a grupului israelian Elbit Medical Imaging - cel care detine Hotelul Bucuresti, au anuntat ca vor dezvolta in a doua parte a anului un proiect comercial de 100 de milioane de euro in Romania. Plaza Centers a dezvoltat si vandut mai multe mall-uri in Europa Centrala.
Cel mai experimentat candidat in domeniul centrelor comerciale este grupul german ECE. Germanii au in prezent in operare 84 de mall-uri in Germania si tari din Europa Centrala, iar proiectul din zona Obor ar putea marca intrarea oficiala pe piata locala, a doua ca marime din regiune, dupa Polonia. Seful operatiunilor ECE in Romania este Radu Merica, cel care a fost timp de cinci ani CEO al grupului de firme al omului de afaceri Ion Tiriac.
Realizarea unui centru comercial de tip mall pe locul pietei Obor nu va aduce la desfiintarea pietei propriu-zise, spun analistii imobiliari, deoarece aceasta reprezinta o ancora foarte buna pentru atragerea vizitatorilor. Piata Obor are o suprafata de peste 32.000 de metri patrati. In prezent, nivelul chiriilor pentru tarabe este situat la 5,5 lei (1,5 euro) pe zi, potrivit datelor de pe site-ul Adminstratiei Pietelor Sector 2.
In aceste conditii, chiria lunara pentru o taraba care are o suprafata de aproximativ 1,5 mp ajunge la 45 de euro sau 30 de euro pe metru patrat. In cadrul mall-urilor din Capitala chiria lunara pe metru patrat incepe la aproximativ 30 de euro pentru suprafetele mari si ajunge la 80 de euro sau chiar mai mult in cazul suprafetelor de mai putin de 100 mp.


Combatantii
Practic, Baneasa Investments (grupul de firme al oamenilor de afaceri Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu)
Anchor Grup (proprietarul Bucuresti Mall si Plaza Romania)
ECE (cel mai mare operator de mall-uri european, condus de Radu Merica, fostul sef al grupului Tiriac)
Plaza Centers (membru al grupului israelian Elbit Medical Imaging, proprietarul hotelului Bucuresti)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24