Prima pagina

Nici in biroul privat nu mai e loc de fumat

11.12.2002, 00:00 87

Din 21 decembrie 2002, angajatii companiilor ar trebui sa iasa in strada. Sau in orice caz sa iasa din birouri, din fabrici si uzine, nu pentru a protesta fata de vreo noua masura guvernamentala, ci, pentru a o respecta.
Cel putin asa ar trebui sa se intample daca cerintele legii 349/2002, care intra in vigoare de la aceasta data, privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun ar fi respectate. Nimeni nu contesta necesitatea unei asemenea legi, ci modul in care aceasta a fost conceputa. Inca o lege generala, ambigua, fara norme clare si, in realitate, prea putin practica, cred managerii unor companii.
Problema intervine prin fapul ca se stabilesc reglementari privind locurile in care trebuie sa se fumeze, chiar daca firmele si-au autoreglementat deja acest lucru. Potrivit textului de lege, indiferent ca este vorba de biroul secretarei, al membrilor echipei de vanzari sau al directorului general, acolo nu se mai poate fuma, deoarece acestea reprezinta spatii publice inchise unde fumatul este interzis.
Dupa 21 decembrie, conform legii, orice inspector care se ocupa cu sanatatea publica poate intra in biroul unui director de companie, birou considerat privat si il poate amenda cu cateva milioane de lei pentru ca fumeaza, chiar daca el este singur in birou, iar acesta are ventilatie.
Monica Tatoiu, directorul general al companiei de produse cosmetice Oriflame este virulenta in privinta acestor prevederi.
"Mi se pare un abuz pentru ca, la 46 de ani, n-am nevoie sa vina nimeni sa-mi spuna ce sa fac in biroul meu. Ei trebuie sa ma informeze, dar eu aleg," a spus Tatoiu.
Daca in cazul secretariatului sau al departamentului de vanzari masura nu este contestata de catre companii, intrucat persoanele care lucreaza acolo au un contact mult mai frecvent cu exteriorul. In privinta birourilor managerilor, lucrurile insa se schimba.
"Nu cred ca ar trebui sa se amestece in birourile private ale managerilor, in birourile publice este altceva," spune Gheorghe Mois, director general al grupului de firme Castrum.
La fel, directorul corporate affairs al JTI Romania, Gilda Lazar, spune ca singurul cusur al legii nu este atat neclaritatea cat faptul ca invadeaza spatiul privat.
"Eu nu consider ca biroul meu este spatiu public si nu consider ca vreun organ de control are dreptul sa vina sa ma controleze," spune Gilda Lazar.
Controlati sau nu, legea este lege, iar oamenii trebuie sa o respecte, este pozitia Ministerului Sanatatii si Familiei.
"Suntem doar la inceput si primul pas a fost sa avem o lege. In principiu, nu inseamna ca din 21 decembrie o sa fie controlate toate institutiile publice in fiecare zi, ci de catre inspectori sanitari de stat din cadrul Departamentului Sanatatii Publice, inspectori OPC si de la directia de sanatate a transporturilor, dar nu se va merge in mars peste tot. Toate controalele vor fi inopinate sau in urma unor sesizari ale cetatenilor pentru ca legea e lege si oamenii trebuie sa o respecte indiferent daca sunt controlati sau nu," a declarat Roxana Hizo, purtator de cuvant la Ministerul Sanatatii.
Carmen Georgescu, directorul de marketing al Electrolux Romania spune ca decizia privind alegerea unui spatiu de fumat trebuie lasata la latitudinea companiilor, astfel incat existenta legii nu se mai justifica.
"In cadrul companiei noastre nu se fumeaza nici macar in cazul birourilor directorilor generali, desi acestia au posibilitatea sa fumeze fara a afecta in nici un fel activitatea celorlalti angajati. Oricum ar fi decizia este lasata la latitudinea lor si nu trebuie ingradita in nici un fel de lege. Ce ne facem insa in situatia in care avem un invitat in sala de sedinte si acesta doreste sa isi aprinda o tigare?," se intreaba reprezentantul Electrolux.
Managerii iau in calcul posibilitatea ca angajatii sa iasa in grupuri mari la fumat, in strada, ceea ce inseamna ca afacerile lor ar avea de suferit.
"Se pierde enorm timp, cand vrei sa fumezi incepi sa pierzi din randament, la care se adauga timpul pe care il pierzi pana te intorci, se pierde si plus valoare," spune Tatoiu de la Oriflame.
Ideea existentei unei legi care sa limiteze fumatul in spatiile publice i-a venit deputatului turco-tatar Sali Negiat in urma unor vizite pe care le-a facut in Statele Unite si unde a vazut grupuri de oameni in fata zgarie-norilor, care fumau.
"De fapt ei coborau 60-70 de etaje deoarece in acele cladiri fumatul era interzis," spune Negiat. Intrucat deputatul are drept de initiativa legislativa, ideea lui s-a transpus intr-o lege.
El spune ca obiceiul de a fuma in timpul programului de lucru nu este decat o trasatura locala.
"In Occident te opresti pentru fumat doar in timpul pauzei speciale pentru fumat, nu la fiecare 30-40 de minute," spune Negiat.
"Cum putem insa sa controlam daca omul care a iesit la toaleta nu se duce sa fumeze o tigara" spun oficialii producatorului roman de automobile Dacia.
Potrivit legii, locul de fumat nu poate fi folosit decat ca loc de fumat si trebuie ventilat corespunzator, astfel incat nivelul noxelor sa fie sub nivelurile maxime admise.
"Spiritul noii legi este protejarea sanatatii, ceea ce este un lucru benefic, insa nu s-au emis inca normele metodologice pentru aplicarea ei. Care sunt aceste niveluri maxime admise?" spune Peter Imre, corporate affairs director la Philip Morris Romania.
Adrian Popa, director corporate affairs al British American Tobacco Romania spune ca firma pe care o conduce este gata sa se adapteze la noua legislatie, insa este de parere ca aceasta este destul de greu de aplicat in Romania.
"Sunt curios cine o sa o reglementeze, ar fi frumos, dar e foarte dificil. Mie
restrictiile in locurile publice nu-mi sunt foarte clare. Nefiind clara si precisa, in unele cazuri, legea poate fi dusa la extrem."
Chiar initiatorul legii, deputatul Sali Negiat, recunoaste ca de fapt, textul legii este lasat la latitudinea angajatorului. Dar Ministerul Sanatatii spune ca legea e clara si ca-i va amenda pe cei care fumeaza, chiar si in birourile private.

La altii
In Europa, restrictiile sau interzicerea fumatului in locurile publice au aparut treptat, incepand cu anii '90. Marea Britanie si Germania sunt tarile care nu s-au aliniat deocamdata acestor restrictii. Fiecare tara din Uniunea Europeana care s-a aliniat restrictiilor are diferite moduri de interpretare. Unele tari lasa la latitudinea companiilor sa-si reglementeze locul unde se poate fuma, acesta fiind specificat ca atare. In Italia, daca exista aer conditionat in birou se poate obtine o dispensa de fumat de la administratia locala.
In Statele Unite fumatul este interzis in spatiile inchise. In cadrul unor firme exista spatii amenajate special, dar acest lucru depinde de fiecare institutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24