Prima pagina

Panica a fost cea care a dictat decizia Fed de reducere a dobanzii

23.01.2008, 12:17 12

Trei mari publicatii economice internationale, The Economist, Financial Times si Wall Street Journal, si-au exprimat astazi scepticismul fata de decizia Rezervei Federale americane (Fed) de reduce dobanda de referinta, considerand ca a fost dictata de panica, transmite AFP.

Fed a decis marti reducerea dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 3,5%, inainte de sedinta de politica monetara programata la sfarsitul acestei luni, ca masura de urgenta pentru sustinerea economiei aflata in pericol de recesiune.

"Este mai mult decat panica in aceasta decizie, adoptata cu mai mult de o saptamana inainte de reuniunea programata de Fed. Pesimismul tot mai mare, legat de situatia economiei americane ar putea justifica o astfel de masura, dar momentul ales este cel putin ciudat", a relatat The Economist.

Potrivit publicatiei, in ultimele zile nu au aparut noi informatii negative referitoare la evolutia economiei si, avand in vedere timpul necesar pentru ca reducerea dobanzii sa aiba efect asupra consumului, graba cu care a avut loc interventia este ciudata.

Presedintele precedent al Fed, Alan Greenspan, nu a redus niciodata dobanda de referinta cu mai mult de 0,5 puncte procentuale, la o singura interventie, se mai arata in articol.

Potrivit Financial Times, reducerea drastica a dobanzii este justificata, dar presedintele Fed, Ben Bernanke, a riscat, reactionand atat de rapid la declinul abrupt al burselor care a precedat decizia.

"Aceasta reducere de urgenta a dobanzii, decisa cu numai o saptamana inainte de reuniunea programata de Fed, risca sa dea impresia ca Fed a intrat in panica si cedeaza la presiunea pietei", a adaugat cotidianul, care cere institutiei sa explice de ce nu a putut astepta inca o saptamana.

In opinia Wall Street Journal, Fed nu trebuie sa mascheze adevaratele probleme ale economiei americane, iar presedintele Rezervei Federale nu trebuie sa incerce sa linisteasca pietele.

"Bernanke trebuie sa explice clar intregii lumi ? Congresului, Wall Street, investitorilor ? ca facilitarea creditelor nu reprezinta un elixir magic pentru problemele latente de insolvabilitate a bancilor. Pierderile din sectorul bancar si imobiliar sunt reale si trebuie infruntate", a avertizat Wall Street Journal.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO