Prima pagina

Parisot Group pregateste la Tarnaveni o noua fabrica de mobila

12.10.2004, 00:00 1165

Parisot Group- Franta, unul dintre cei mai importanti investitori in industria mobilei din Romania, a inceput constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului masiv la Tarnaveni, judetul Mures.
Investitia este in derulare, fabrica urmand sa intre in functiune in prima jumatate a anului viitor.
"Noua unitate de productie de la Tarnaveni va incepe activitatea cu 100 de angajati, dar va ajunge sa poata functiona cu 2.000 sau chiar mai multi. In prezent, in jur de 50 de persoane sunt pregatite in fabricile pe care le detinem a prelua responsabilitatile noii unitati. Investitia intr-o unitate specializata in prelucrarea lemnului masiv a fost impusa de necesitatea adaptarii productiei la exigentele pietei si la noile tehnologii", a declarat Jean-Luc Legras, directorul general Parisot Romania.
La fabrica de la Tarnaveni, Parisot va produce atat mobila cat si semifabricate din lemn.
Prin aceasta investitie, grupul francez, urmareste sa devina cel mai mare grup european din industria prelucrarii lemnului masiv.
"Obiectivul pe termen lung este de a deveni primul jucator european in industria lemnului masiv si de a dezvolta o activitate comerciala adecvata pentru aceasta activitate", a mai spus Legras.
La momentul actual, lemnul masiv utilizat de fabricile grupului din Europa provine exclusiv din Romania.
Companie de origine franceza,  Parisot Group s-a implicat puternic in industria mobilei din Romania, prin achizitionarea mai multor fabrici.
Astfel, grupul detine in Romania patru fabrici - Mobilux (Bucuresti), Mobila Sovata, Mobila Oradea si SIM Sarmas (Mures) - si o platforma logistica (Mobimexa din Arad).
Fabricile detinute Parisot Group in Romania au peste 2.000 de angajati si produc mobilier din lemn masiv in stil rustic pentru locuinte, bucatarii, precum si fronturi pentru bai si bucatarii si canapele din piele si textile. Intreaga productie este exportata.
Afacerile grupului francez pe piata romaneasca se ridica la peste 70 de milioane de euro anual. "Anul trecut Parisot Group a inregistrat o cifra de afaceri totala de 430 de milioane de euro, iar pe primul semestru al acestui an ne-am mentinut cifra de afaceri. Cota Romaniei din cifra de afaceri totala a grupului este de 15%", a mai spus Legras.
Activitatea de comert international a grupului din Romania este realizata de compania Mobilenia, cu sediul in Bucuresti.
"Principalele destinatii ale productiei sunt unitatile industriale si comerciale ale grupului din Franta precum si clienti din afara grupului", a spus Dan Burian, director comercial Mobilenia.
Cu exceptia Frantei, Romania este dealtfel singura tara din Europa unde grupul detine unitati de productie. Parisot Group mai are o subsidiara la Hong Kong (Anavil) si una in Statele Unite (Merica), aceasta din urma fiind infiintata anul trecut.
Parisot Group a fost fondata in 1936 de catre Jacques Parisot si a devenit unul dintre lideri in industriei de mobila din Franta.
Legras spune ca vanzarile grupului in tarile din Estul Europei au o dinamica tot mai accentuata.
"Productia realizata de Parisot Group are ca destinatie principala tarile din Europa de Vest. In acelasi timp, insa, vanzarile realizate in Romania si in alte tari din Europa Centrala si de est au crescut permanent. In prezent, grupul isi orienteaza strategia si catre alte pietele internationale. Suntem tot mai prezenti la targuri de mobila peste tot in lume, la Paris, Alger, Koln, Moscova, High Point", a mai spus Legras.
Romania produce anual mobila de aproape 1 miliard de dolari din care circa trei sferturi este exportata. Industria mobilei si prelucrarii lemnului din Romania a atras investitii masive in ultimii ani. Grupuri precum Natuzzi, Ikea, Frati au investit zeci sau sute de milioane de euro in fabrici in Romania.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO