Prima pagina

Parisot vireaza puternic catre piata rusa

17.12.2004, 00:00 43

Compania de origine franceza Parisot Group, unul din cei mai mari producatori de mobila din Romania, cu vanzari de 70 milioane de euro, a anuntat reorientarea exporturilor catre Rusia, pe care o considera piata cu cel mai mai mare potential pentru anii urmatori.
Acesta poate fi semnalul ca marii producatorii romani de mobila reincep in forta exporturile catre Rusia, dupa ce pana acum s-au temut sa faca acest pas din cauza dificultatilor de securizare a platilor si a trasportului.
"Din 2005 Parisot va incepe sa implanteze un proiect de exporturi masive din Romania catre Rusia, care este in mod clar cea mai atractiva piata atat din punctul de vedere al volumului vanzarilor cat si al marjei de profit. Numai Moscova este o piata de 12 milioane de locuitori si care are magazine de mobila cu suprafete de zeci de mii de metri patrati", a spus Rodica Popescu, director in cadrul companiei Mobilenia, divizia de comert international a grupului Parisot in Romania.
Mobilenia recruteaza in aceasta perioada personal pentru pozitii de middle managent, tocmai in vederea inceperii acestui proiect.
Compania a participat pentru prima oara anul acesta la targ de mobila de la Moscova, in cadrul caruia si-a stabilit premisele pentru inceperea exporturilor. Exporturile Parisot catre Rusia vor fi facute pe filiera moldoveana.
"Avem contracte cu firme de comisionariat din Republica Moldova, care vor asigura exporturile in Rusia. Rusia este obiectivul central al companiei Parisot pentru 2005, insa vom dezvolta si exporturile in Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria si fostele tari iugoslave. In Moldova, vom livra in reteaua Metro, iar in Ungaria in retele precum Kika", a mai spus Popescu.
Afacerile Parisot din Romania se ridica la circa 70 mil.euro pe an, Romania fiind dealtfel singura tara din Europa, cu exceptia Frantei, in care compania detine fabrici. Grupul detine in Romania patru fabrici - Mobilux (Bucuresti), Mobila Sovata, Mobila Oradea si SIM Sarmas (Mures) - si o platforma logistica (Mobimexa din Arad).
Acestea au in total peste 2.000 de angajati si produc mobilier din lemn masiv in stil rustic, fronturi pentru bai si bucatarii, canapele din piele si textile.
Anul acesta, Parisot a inceput o investitie "greenfield" intr-o fabrica de mobila la Tarnaveni, judetul Targu Mures, care ar putea angaja alte 2.000 de persoane. Potrivit primariei Tarnaveni, investitia este de 50 mil.euro.
Firmele romanesti s-au temut pana acum sa intre pe piata Rusiei din cauza lipsei de securitate a marfii si a faptului ca platile se fac in avans. Taxele vamale la importul de mobila in Rusia sunt de asemenea ridicate, de circa 40%.
Toate aceste bariere ar putea fi eliminate in cazul in care Rusia va deveni membru al Organizatiei Mondiale a Comertului.
Rusia poarta negocieri de mai bine de sapte ani pentru realizarea acestui obiectiv, insa investitorii strategici vor sa fie pregatiti cu retele de logistica inaninte de momentul semnarii tratatului.
Romania a fost, in perioada comunista, unul din furnizorii majori de mobilier ai Rusiei. Acum insa, exporturile de mobilier ale Romaniei au ca destinatii principale statele UE, cele catre Rusia fiind infime.
Romania exporta anual mobilier in valoare de peste 750 de milioane de euro, adica peste trei sferuri din productia totala.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO