Prima pagina

Parmalat inchide temporar linia de imbuteliere de la Baia Mare

29.01.2004, 00:00 34



Parmalat Romania a anuntat ieri ca activitatea sa pe piata autohtona continua in ciuda scandalului financiar in care este implicata firma-mama de doua luni incoace. Compania a mai anuntat insa ca va inchide temporar linia de imbuteliere a sucurilor naturale de 0,25 litri de la Baia Mare, pentru ca acestea "nu au la momentul acesta cautare prea mare pe piata", conform afirmatiilor lui Giamparlo Manzonetto, directorul executiv al Parmalat Romania.



Compania vinde pe piata romaneasca sucurile naturale din fructe Santal, la cutie si sticla de 0,25 litri, laptele Parmalat, iaurtul Santal, pastele de tomate pomi' si biscuitii grisbi'.



Scandalul financiar din jurul Parmalat Italia a fost declansat la sfarsitul anului trecut de descoperirea ca din conturile companiei lipsesc 4 miliarde de euro.



Reprezentantii companiei afirma ca nu exista oferte de cumparare de pe piata pentru filiala din Romania.



"Nu am primit nici o oferta de cumparare din parte nici unei firme. Parmalat Romania nu este de vanzare. Daca ar fi fost as fi cumparat-o chiar eu", a spus Salvatore Lucisano, administratorul unic al Parmalat Romania, care a fost numit in aceasta functie la sfarsitul anului trecut, cand Parmalat Italia a intrat in reorganizare judiciara.



Ieri, in presa au aparut informatii ca European Drinks si United Romania Breweries (sau Tuborg Romania), compania care detine franciza pentru productia marcilor Tuborg si Carlsberg pe piata romaneasca, ar fi interesate de preluarea Parmalat Romania.



"Nu este adevarat. Nu stiu de unde a venit o astfel de informatie", spune Isaac Sheps, presedintele United Romanian Breweries.



Surse din piata afirma in schimb ca gigantul american AIG, prin intermediul fondului regional de investitii AIG New Europe Fund, este interesat de preluarea operatiunilor Parmalat din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.



AIG New Europe Fund este unul din cele mai importante fonduri de investitii din zona Europei Centrale si de Est, avand o capitalizare de 320 de milioane de dolari.



Valeriu Ionescu, reprezentantul AIG New Europe Fund, nu a dorit sa comenteze informatiile privind posibilul interes pentru preluarea Parmalat Romania.



Lucisano a spus ca Parmalat Italia nu poate sa dea faliment, ci eventual sa vanda o parte din actiuni. "Prin declararea starii de insolvabilitate la Parmalat Italia au fost inghetate datoriile pe care societatea le are catre furnizori si banci. Falimentul nu a fost pronuntat de nici o persoana autorizata", spune Lucisano.



Oficialii Parmalat Romania nu au dat detalii privind cifra de afaceri sau de profitul societatii in anul anterior.



"Pentru acest an estimam o crestere de 20 de procente, iar anul trecut am crescut cu 40% fata de 2002", spune Manzonetto.



In 2002, compania Parmalat Romania SA a avut o cifra de afaceri de 7,5 milioane euro, conform datelor Ministerului Finantelor.



Parmalat a inceput sa investeasca in Romania in 1996, cand a construit o fabrica la Tunari. Ulterior, compania a investit intr-o linie de imbuteliere si la Baia Mare, astfel incat are acum pe piata romaneasca 120 de angajati.



In 1999, in actionariatul Parmalat Romania a intrat BERD si Simest, organismul financiar italian conceput pentru sprijinirea initiativelor italiene din Europa Centrala si de Est, conform reprezentantilor companiei.



Administratorul unic afirma ca investitiile Parmalat in Romania s-au cifrat la 10 milioane de dolari in ultimii opt ani, iar pentru acest an se preconizeaza alocarea a inca un milion de dolari pentru o noua linie de productie in fabrica din Tunari.



"Acum o saptamana am fost in Italia, unde am prezentat domnului Bondi (administratorul extraordinar al Parmalat Italia) strategia de dezvoltare a marcii pe acest an, care si fost aprobata. Parmalat Romania este o societate sanatoasa care se autofinanteaza, fara a recurge la imprumuturi bancare. Pe dea alta parte, nu este intamplator ca tocmai astazi are loc lansarea primului nou produs pe 2004 si anume nectarul de grapefruit roz", spune Lucisano.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO