Prima pagina

Pensiile private si real estate-ul au atras investitii record

09.08.2007, 20:44 10

Serviciile financiare, in special segmentul de pensii private, si domeniul real estate au fost vedetele majorarilor de capital operate de companiile cu participare straina in iunie, valoarea totala a acestora situandu-se la aproape 106 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Suma reprezinta peste 40% din totalul majorarilor de capital operate in a sasea luna a anului de catre companiile straine.
Ponderea majoritara o detin aporturile de capital din sectorul imobiliar care s-au ridicat la 61 de milioane de euro.
Cel mai important actor pe acest segment este compania cu capital majoritar spaniol Gran Via, care a adus in iunie 54,8 milioane de euro la capitalul celor doua firme pe care le detine - Gran Via Ghencea si Gran Via Lujerului Imobiliare. Compania a cumparat recent, cu 42 de milioane de euro, fosta fabrica Tricodava din cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe terenul careia urmeaza sa construiasca 2.100 de apartamente. Anterior, investitorul spaniol a cumparat terenul si cladirea fostei fabrici Frigocom din cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe care urmeaza sa o demoleze pentru a construi 1.400 de locuinte. Obiectivul grupului spaniol este construirea in Romania a circa 14.000 de locuinte in sapte ani, in urma unor investitii totale de circa un miliard de euro.
In ceea ce priveste celalalt sector "vedeta", cea mai mare injectie de capital a fost facuta de ATE Bank Grecia (Banca Agricola) - unul dintre jucatorii de top de pe piata elena - care a adus peste 23 de milioane de euro la capitalul ATE Bank Romania, fosta Mindbank.
Primele autorizari pe segmentul pensiilor obligatorii administrate privat si al pensiilor facultative au determinat un aflux de capital spre companiile din domeniu. In iunie, patru astfel de societati si-au majorat capitalul cu peste 18 milioane de euro.
De cel mai mare aport de capital, respectiv 6,2 milioane de euro, a beneficiat Interamerican - societate de administrare a unui fond de pensii privat.
Printre societatile din domeniu care au mai operat majorari de capital in iunie se numara Omniasig Pensii - detinuta de israelienii de la TBIH, care a primit o injectie de capital de aproape 5 milioane de euro, si Prima Pensie Fond de Pensie, unde grupul sloven Prva a adus 4,2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24