Prima pagina

Peste jumatate din companiile straine sunt optimiste

18.04.2001, 00:00 5



Mai mult de jumatate din companiile internationale care opereaza in Romania estimeaza o crestere a investitiilor in trimestrul al doilea, in timp ce numarul celor care prevad stagnarea sau scaderea acestora s-a diminuat considerabil, potrivit barometrului economic realizat de firma de consultanta KPMG Romania pentru primul trimestru al lui 2001.

Studiul se bazeaza pe raspunsurile primite de la 80 de companii internationale cu activitate in Romania.

Rezultatele acestuia arata ca evolutia investitiilor companiilor straine a fost, in mare, similara cu cea din trimestrul patru al anului trecut. Dintre companiile participante la sondaj, 35% au consemnat o crestere a investitiilor, 45% o mentinere a nivelului acestora, iar 20% o scadere.

Previziunile privind evolutia investitiilor in urmatoarele trei luni arata o revigorare puternica a acestora, peste 50% din repondenti apreciind ca investitiile lor vor creste, 40% ca se vor mentine la acelasi nivel, iar sub 10% ca vor scadea.

Aproape 60% din societatile chestionate considera ca activitatea lor economica s-a imbunatatit in ultimele trei luni, peste 30% apreciaza ca s-a mentinut constanta, iar numai 10% ca s-a inrautatit.

Estimarile pentru trimestrul urmator arata o crestere a numarului celor care anticipeaza o imbunatatire a activitatii pana la 70%, in timp ce 30% considera ca se va mentine constanta, iar mai putin de 5% prevad o inrautatire a situatiei.

In ceea ce priveste starea lor financiara, aproape 50% din repondenti apreciaza ca aceasta s-a imbunatatit, mai putin de 40% ca s-a mentinut constanta, iar 15% ca s-a inrautatit.

Previziunile sunt si la acest capitol optimiste, aproape 60% din cei chestionati apreciind ca situatia lor financiara se va imbunatatii, 35% ca se va mentine la acelasi nivel, iar doar 10% prevad o inrautatire a situatiei financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO