Prima pagina

Petrom inchide temporar rafinaria Arpechim Pitesti, dupa suspendarea autorizatiei de mediu

29.05.2007, 09:51 113

Autoritatile de Mediu au decis, ieri, suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti, pe motiv ca proprietarul, compania Petrom, nu s-a conformat unor cerinte precizate clar in documentul in baza caruia functioneaza combinatul, potrivit ministrului Mediului.

"Agentia Regionala de Mediu din Pitesti a decis ca acordul de mediu pentru Arpechim Pitesti sa fie suspendat, incepand de marti, pentru sase luni, exact asa cum prevede legea", a declarat, aseara, ministrul Mediului Korodi Attila.

Totusi, Korodi a precizat ca in cursul diminetii de marti, proprietarul combinatului si autoritatile vor mai avea o intrevedere pentru a stabili asa-numitul "calendar de sistare a activitatii".

"Acolo se lucreaza cu substante periculoase, asa ca nu se poate opri activitatea de la un buton. Trebuie ca dansii sa puna in siguranta, in conservare daca vreti, instalatiile, iar pentru asta trebuie sa consume substantele periculoase pe care le au in acest moment in procesele de productie", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, dupa ce suspendarea autorizatiei de mediu intra in vigoare - la miezul noptii de luni spre marti, potrivit deciziei inspectorilor de mediu - Petrom are la dispozitie sase luni sa realizeze investitiile restante si sa se conformeze datelor din autorizatie.

"Daca nu se intampla asa, autorizatia de functionare ar putea fi ridicata", a declarat Korodi.

Ministrul nu a putut preciza cu exactitate despre ce instalatii este vorba si nici vreun cuantum al modernizarilor care ar fi trebuit realizate.

Pe de alta parte, Ioan Ene, comisar regional al Garzii de Mediu responsabil cu zona Pitesti a declarat ca termenul avut la dispozitie de investitor pentru realizarea lucrarilor invocate acum a fost 31 decembrie 2006.

Mai mult, acesta a mentionat ca, in 19 martie, compania Petrom a primit o atentionare din partea autoritatilor in care era somata sa demareze investitiile la Arpechim pentru modernizarea si ecologizarea instalatiilor, sub sanctiunea suspendarii autorizatiei.

"Vom vedea dupa discutia de maine cat timp va mai functiona acest combinat. Cert este ca, pana nu se pune la punct in ceea ce priveste protectia mediului, decizia de suspendare a autorizatiei - si implicit a activitatii - este definitiva", a conchis Korodi.

Petrom a inceput procedurile de inchidere temporara a rafinariei Arpechim si va contesta decizia de suspendare a autorizatiei de mediu a rafinariei, pe care o considera disproportionata si nejustificata, si care va avea un impact negativ asupra economiei, se arata intr-un comunicat al companiei.

"Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana. Investim consistent pentru a ne conforma cu normele de mediu. In ultimii doi ani, numai la Arpechim, nivelul investitiilor legate de mediu a depasit 60 milioane de Euro", a declarat in comunicat directorul de comunicare al Petrom Dan Pazara.


Petrom a anuntat, saptamana trecuta, ca va infiinta la inceputul lunii iunie firma Petrochemical Arges, care va desfasura operatiunile petrochimice ale rafinariei Arpechim. Noua firma ar putea fi vanduta combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sau altor companii interesate.

Totodata, Petrom intentioneaza sa construiasca, pana in 2010, patru conducte pentru transportul de titei si produse petroliere intre rafinariile Arpechim si Petrobrazi, investitie inclusa in programul de modernizare a diviziei de rafinare, estimat la 1,2 miliarde euro.

Petrom a anuntat, la inceputul acestui an, ca va investi pana la sfarsitul anului 2010 un miliard de euro in la rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti si 200 milioane de euro la Arpechim Pitesti, pentru modernizarea si eficientizarea diviziei de rafinare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO