Prima pagina

Piata hartiei de toaleta va reveni in atentia brokerilor

05.10.2004, 00:00 9

Producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud, principalul producator roman de hartie de toaleta, vrea sa lanseze pana la finalul acestui an o oferta publica primara de vanzare de actiuni pentru a se lista la Bursa de Valori Bucuresti. Actionarul majoritar al societatii, SIF Banat-Crisana, a fost obligata de vechea legislatie a pietei de capital sa delisteze Vrancart pe piata RASDAQ pentru ca detinea mai mult de 90% din actiunile companiei.
Vrancart va incerca sa vanda 80 de milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Investitorii vor putea cumpara actiunile companiei la un pret de 1.300 de lei, valoarea totala a ofertei urmand sa se ridica la 104 miliarde  de lei (3,1 milioane de dolari). Oferta va fi intermediata de IFB Finwest, societatea de brokeraj a SIF Banat-Crisana. "Am realizat deja un document de prezentare a societatii pentru potentialii investitori. Oferta publica va fi lansata cel mai probabil in luna decembrie, dupa aprobarea prospectului de catre CNVM," spune Octavian Molnar, directorul IFB Finwest.
Incheierea ofertei va permite ca un sfert din actiunile companiei sa fie liber transferabile pe piata, una din conditiile impuse de Bursa pentru admiterea actiunilor unei companii la tranzactionare. In prezent principalul actionar al societatii este SIF Banat-Crisana cu o cota de peste 96% din actiuni. SIF Banat-Crisana este unul din principalii jucatori pe piata hartiei si cartonului din Romania, detinand mai multe societati in domeniu.
Vrancart Adjud este unul dintre cei mai mari producatori de hartie si carton fiind, potrivit propriilor estimari, lider pe piata hartiei de toaleta, cu o cota de piata de 37% si unul din primii producatori de carton ondulat cu o cota de piata de 13%. Listarea Vrancart la Bursa va facilita o viitoare iesire a SIF Banat-Crisana din actionariatul Vrancart printr-o eventuala vanzare catre un investitor strategic.
Fondurile pe care Vrancart vrea sa le atraga de pe piata de capital sunt destinate achizitiilor de utilaje." Avem destul de multe utilaje vechi, iar banii pe care vrem sa ii atragem ii vom investi in utilaje noi, desi necesarul de investitii este mai mare. Vom mai investi si din surse proprii," spune Gabriela Grigore, membru in Consiliul de Administratie al Vrancart.
Vrancart estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 700 miliarde de lei (21 milioane de dolari), in crestere cu 20% fata de anul trecut si un profit net de 55 miliarde de lei (1,6 milioane de dolari), cu 40% fata de 2003.
Numarul insuficient de companii listate este una din principalele probleme ale pietei romanesti de capital, in conditiile in care in acest an nici o companie noua nu a venit la Bursa sa se listeze. Singura societatea care a anuntat anul acesta planuri concrete de a se lista la bursa este societatea de intermediere bursiera SSIF Broker din Cluj.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO