Prima pagina

Piata obligatiunilor municipale iese din hibernare

15.03.2005, 00:00 14

Piata primara a obligatiunilor municipale isi va reveni in urmatoarele luni dupa ce alegerile locale de anul trecut, fluctuatiile puternice ale dobanzilor si ofertele de creditare tot mai tentante ale bancilor au redus din apetitul consiliilor locale pentru imprumuturi de pe piata de capital.
Timisoara pregateste o emisiune de obligatiuni in valoare de 200 de miliarde de lei (5,5 milioane de euro), o emisiune similara urmand sa fie derulata si de Alba Iulia. In urmatoarele saptamani urmeaza sa iasa pe piata doua emisiuni mai mici: Bistrita cu 31 miliarde de lei (0,8 milioane de euro) si Medgidia cu 21 miliarde de lei (0,6 milioane de euro).
"Probabil a fost linistea de dupa alegeri care a diminuat valoarea emisiunilor de obligatiuni de pe piata. Pe de alta parte, si bancile au venit cu oferte de creditare pentru municipalitati, cu maturitati extinse pana la 20 de ani, scadente pe care nu le vom vedea prea curand la obligatiuni pentru ca investitorii nu sunt inca pregatiti", spune Bogdan Trandafir, analist la BCR Securities, societatea de brokeraj a Bancii Comerciale Romane. BCR Securities are o cota de 51% pe piata obligatiunilor dupa valoarea ofertelor intermediate.
Scaderea accentuata a dobanzilor de pe piata monetara i-a facut pe multi dintre primari sa amane imprumuturile in speranta ca vor putea atrage mai ieftin finantare.
"Noi, in calitate de consultanti ai unora dintre municipalitati am preferat sa le recomandam sa mai astepte pana se stabilizeaza piata," spune Silviu Enache director pe probleme de piete de capital in cadrul societatii VMB Partners, care a oferit consultanta pentru mai multe consilii locale care au emis obligatiuni.
Tendinta de scadere a dobanzilor de pe piata urmeaza sa fie resimtita si la nivelul obligatiunior. Acestea au oferit insa in ultimii ani dobanzi putin mai mari decat cele ale depozitelor bancare.
Ultimele oferte semnificative de obligatiuni municipale dateaza din luna iunie a anului trecut, cand Bacau si Oradea au emis obligatiuni in valoare de 239,5 miliarde de lei (6 milioane de euro).
De atunci, in opt luni, emisiunile au fost sporadice, valoarea totala a acestora neatingand nici macar un milion de euro. Deva si Barlad au emis in a doua jumatate a anului trecut obligatiuni in valoare de 0,47 milioane de euro si respectiv 0,25 milioane de euro, in timp ce primaria din Aiud a vandut in acest an o emisiune in valoare de 0,25 milioane de euro.
Principalii investitori in obligatiuni municipale - fondurile mutuale si companiile de asigurari - se plang ca nu au mai gasit pe piata asemenea instrumente.
Fondul mutual de obligatiuni Orizont, lansat anul trecut de Certinvest, detine in prezent sub jumatate din active plasate in obligatiuni, in conditiile in care la lansare isi propusese sa plaseze cel putin 60% in astfel de instrumente.
Administratorii fondului spun ca in ultimele luni nu au gasit de unde sa cumpere obligatiuni.
"Pe de o parte, nu au mai fost oferte de obligatiuni municipale sau corporatiste pe piata primara, iar pe de alta parte, cei care detin astfel de titluri nu sunt dispusi sa vanda, desi la Bursa se vede ca cerere exista," spune Sorina Constantin, analist financiar la Certinvest. Tranzactiile sporadice cu obligatiuni municipale de la Bursa de Valori se realizeaza de cele mai multe ori la preturi mai mari decat valoarea nominala, indicand faptul ca investitorii sunt dispusi sa accepte randamente mai mici decat dobanzile oferite de municipalitati.
Emisiunea de obligatiuni Timisoara va aduce o noua premiera pe piata romaneasca. Obligatiunile, in valoare de 200 miliarde de lei, vor fi emise in patru transe trimestriale, care corespund nevoilor de lichiditati ale orasului pentru finantarea unor proiecte de infrastructura.
Realizarea in transe a emisiunilor de obligatiuni cu un singur prospect de emisiune este una din noutatile aduse de noua legislatie a pietei de capital anul trecut.
Emisiunea de obligatiuni Timisoara va egala recordul celei mai mari scadente, de sase ani, stabilit anul trecut de Oradea.
Valoarea totala a obligatiunilor municipale emise in Romania se ridica la aproape 1.000 miliarde de lei Primele emisiuni de obligatiuni din Romania din perioada postbelica au fost derulate de Predeal si Mangalia in 2001 pentru finantarea unor investitii in obiective turistice.
Marea majoritate a obligatiunilor municipale au dobanzi indexate la ratele de pe piata interbancara. Scaderea ratelor de pe piata interbancara a produs in ultimele saptamani si scaderi de dobanzi la obligatiuni.
Ultimele primarii care au recalculat dobanzile platite au anuntat ca vor plati in urmatoarele luni 12% pe an.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO