Prima pagina

Platile la FNI nu se reiau mai devreme de o luna

26.05.2000, 00:00 20



Reluarea platilor la FNI si SOV Invest se va face dupa stabilirea situatiei contabile a acestora, care va fi evaluata in 30 de zile, au hotarSt ieri Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Consiliul de Incredere al Investitorilor la Fondul National de Investitii, timp in care un cenzor extern independent va face un raport cu situatia la zi a activelor acestuia.

Adunarea Generala a Actionarilor SOV Invest urmeaza sa numeasca astazi un presedinte interimar al Consiliului de Administratie.

Presedintele SOV Invest, Ioana Maria Vlas, si-a anuntat ieri demisia din functie, intr-o scrisoare olografa adresata investitorilor si remisa ieri agentiei Mediafax.

Vlas nu spune unde este si nici ce are de gand sa faca, dar da vina pe forte oculte.

"Ne aflam in acest moment in cea mai dificila perioada a existentei FNI, perioada in care majoritatea investitorilor si-au depus cereri de rascumparare, ca urmare a zvonurilor lansate pe piata de cercuri oculte care nu au ca scop decSt destabilizarea intregului sistem financiar-bancar al RomSniei", se arata in scrisoare.

Motivul invocat de Vlas pentru parasirea functiei de presedinte este legat de starea de sanatate.

Lacatele au tronat si ieri la portile Fondului National de Investitii, colapsul spre care pare ca se indreapta facSndu-i si pe ceilalti depunatori la fondurile de investitii sa faca cereri de rascumparare mai mult decSt in mod obisnuit.

Cei mai hotarSti sa-si scoata banii au fost depunatorii la Fondul National de Acumulare (FNA), administrat tot de SOV Invest, ca si FNI si Fondul de Investitii Gelsor (FIG) si Fondul Valutar Gelsor (FVG), administrate de Gelsor Asset Management, care au satisfacut cererile fara probleme.

"Am platit marti 2 miliarde, ieri 12 miliarde, iar pentru astazi (n.red. ieri) nu am centralizat inca datele", a spus pentru Ziarul Financiar Adrian Radu, director executiv Gelsor Asset Management, care administreaza FIG si FVG.

Cele doua fonduri de investitii au active de circa 280 miliarde si, respectiv, 3,3 milioane $. Activele sunt plasate preponderent in titluri de stat, care pot fi transformate in bani in cel mult doua zile, spune Adrian Radu.

ai celelalte fonduri de investitii au fost afectate de neincrederea investitorilor, retrageri mai mari decSt in alte zile avSnd loc la FCEx, Fortuna si Stabilo (vezi pag. 4), fara insa sa afecteze stabilitatea acestora.

Presedintele CNVM, atefan Boboc, a sustinut ieri, la audierile de la Comisia de buget-finante de la Senat ca scandalul in jurul FNI s-a creat din cauza a numeroase "zvonuri, declaratii false si mincinoase".

De asemenea, senatorul taranist Ulm Spineanu a apreciat si el ca aceasta criza este "construita", considerand ca reprezentantii CNVM si cei ai Consiliului de Incredere al fondului trebuie sa prezinte documente mai detaliate parlamentarilor. Ulm Spineanu a sesizat ieri in mod oficial Parchetul General pentru declansarea procedurilor in vigoare privind situatia creata la FNI si SOV Invest.

Inspectoratul General al Politiei (IGP) a desemnat ieri un grup de specialisti din cadrul Directiei economico-financiare din IGP care sa organizeze si sa coordoneze investigatiile privind activitatea Fondului National de Investitii (FNI), informeaza IGP.

"Au fost niste oameni dornici sa faca destabilizare", a sustinut si Ion Angelescu, presedintele Centrocoop, actionar majoritar la FNI, cu 51%.

atefan Boboc a spus ca in zilele urmatoare va trebui desemnat un cenzor extern independent, selectat de catre Consiliul de Incredere din "cadrul firmelor prestigioase de audit", care sa evalueze in profunzime situatia fondului.

El a aratat senatorilor ca exista doua alternative in ceea ce priveste fondul: fie sa se intre imediat in lichidare, ceea ce ar duce la pierderi ale investitiilor, fie sa "se faca un apel la calm" si sa fie "gasite solutii numai in favoarea investitiilor".

Angelescu a mai spus ca a incercat sa o gaseasca pe Maria Vlas atat la spitale din Transilvania, cat si in evidentele aeroportului Otopeni, fara nici un rezultat, urmand sa ia legatura si cu Directia Generala a Politiei de Frontiera. El sustine ca ordinul dat de Vlas, ca luni sa fie afisate listele persoanelor ale caror cereri de retragere vor fi onorate, a creat problemele care au aparut la inceputul saptamanii. Angelescu spune ca astazi va fi desemnat un presedinte al Consiliului de Administratie al SOV Invest.

Gheorghe Negura, reprezentant al Consiliului de Incredere, a spus ca cererile de rascumparare aveau in vedere 70% din active, in conditiile in care fondul de garantare era de 45%. "Nu poti avea 70% in lichiditati", a sustinut el. Negura a precizat ca CEC nu a notificat rezilierea contractului cu Fondul.

FNI este cel mai mare fond de investitii din Romania, cu active nete de 3.400 miliarde lei si peste 300.000 de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24