Prima pagina

PN?CD, UFD si FER s-au aliat in CDR - 2000

08.08.2000, 00:00 17



Liderii PN?CD, UFD si FER au semnat ieri intr-o conferinta de presa extraordinara, protocolul aliantei politice "de centru-dreapta", denumita Conventia Democrata Romana - 2000. Noua alianta il sustine pe Mugur Isarescu pentru functia de sef al statului, "ca prima optiune", urmand sa desemneze un alt candidat, daca actualul premier refuza sa intre in cursa. Totusi, alianta nu respinge fara echivoc o posibila sustinere a lui Stolojan.

Conform protocolului, partidele componente vor sustine acelasi candidat la alegerile prezidentiale si vor participa pe liste comune la parlamentare, ponderea acestora urmand sa fie stabilita, in saptamanile urmatoare, prin incheierea unui "protocol tehnic". Celor trei formatiuni isi vor pastra caracteristicile ideologice proprii - "democratia crestina, liberalismul de dreapta si ecologismul" - dar vor avea o "platforma economica" comuna, a carei baza va fi Strategia de Integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, depusa la Bruxelles, a declarat Remus Opris, secretarul general la PN?CD. De asemenea, fiecare partid isi va pastra programul, structura si personalitatea juridica.

Structura de conducere a noii Conventii va fi formata dintr-un Consiliu, care va avea noua membri - patru apartinand PN?CD, trei - UFD si doi - FER. Consiliul se va intalni cel putin o data pe luna sub conducerea unui presedinte desemnat prin rotatie, astfel incat fiecare partid sa conduca sedintele Consiliului.

"Sigla aliantei va fi iar semnul electoral va avea detalii care sa sugereze "cele doua optiuni ale aliantei": evocarea CDR si vocatia pro-europeana" si continuarea luptei democratice, incepute in anii '90 in Piata Universitatii", a spus co-presedintele UFD, Varujan Vosganian. El a adaugat ca cel mai probabil insemn electoral este cel al fostei Conventii, cheia.

Noua alianta se vrea una "deschisa" tuturor partidelor, dar si formatiunilor civice care ii vor sutine platforma economica si principiile, a declarat Remus Opris.

Platforma economica CDR 2000, asa cum este ea fixata de documentul semnat de liderii celor trei partide, sustine restrangerea rolului statului in economie, ca esenta a tranzitiei; garantarea reala a proprietatii; incurajarea investitiilor si a capitalului autohton; promovarea normelor si eticii economiei de piata si altele. Documentul afirma ca noua coalitie sustine masurile Guvernului pentru asigurarea unui deficit bugetar in jurul a 3% PIB, astfel incat in 2004 inflatia sa ajunga sub 10%.

Liberalii care au contestat folosirea de catre noua alianta a initialelor CDR si a semnului conventiei au declarat ca vor analiza astazi, in Biroul Permanent Central al partidului daca este cazul sa conteste la tribunal denumirea noii aliante. "Ce vor ei sa faca ne afecteaza mai putin. In ce priveste forma numai folosirea insemnelor CDR nu-i cea mai principiala intrucat aceste insemne privesc o alta realitate politica", a declarat pentru Ziarul Financiar Crin Antonescu, purtatorul de cuvant al partidului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO