Prima pagina

Pompierii au asteptat trei ore aprobarea presedintelui Putin

01.09.2000, 00:00 17



Pompierii rusi au fost nevoiti sa astepte trei ore inainte de a intrerupe alimentarea cu energie electrica a turnului de televiziune Ostankino, care a luat foc duminica-trecuta, incendiul fiind stins dupa mai mult de 24 de ore.

Autoritatile de la Moscova au dorit sa aiba aprobare din partea presedintelui Vladimir Putin pentru aceasta operatiune, a declarat comandantul serviciilor de pompieri din capitala rusa, Leonid Korotcik.

El a precizat ca aceasta decizie a necesitat mai multe apeluri telefonice in lant, in cele din urma presedintele rus luand decizia intreruperii curentului electric, relateaza BBC si Mediafax.

"Teoretic, nu puteam stinge focul inainte sa intrerupem alimentarea cu curent electric. Dar pentru a lua aceasta decizie, viceprimarul Valeri aantev, care se afla la fata locului, a trebuit sa discute cu primarul Iuri Lujkov, iar acesta din urma a apreciat ca trebuie sa-l informeze pe presedinte", a afirmat Leonid Korotcik.

"Dupa ce a fost informat presedintele, a fost intrerupta si alimentarea cu electricitate", a adaugat el, precizand ca incendiul s-a declansat la ora locala 15.08, iar curentul a fost intrerupt abia la ora 18.10.

Raspunzand criticilor referitoare la faptul ca pompierii au avut nevoie de peste 24 de ore pentru a stinge flacarile, Korotcik a afirmat ca echipele sale ar fi fost mult mai eficiente daca alimentarea cu curent electric ar fi fost intrerupta mai devreme.

El a precizat ca echipajele de pompieri au ajuns la locul incendiului in mai putin de 10 minute de la chemarea lor.

Korotcik a mai spus ca incendiul, care s-a soldat cu trei morti si a condus la intreruperea emisiunilor de televiziune pe teritoriul Moscovei, a fost provocat de un cablu care s-a aprins din cauza unei suprasarcini.

"Cablurile au fost montate in 1967 (o data cu constructia turnului) si nu au fost concepute pentru sarcinile actuale, ele supraincazindu-se si luand foc", a explicat el.

In timpul conferintei de presa a lui Korotcik, doua dintre cele trei principale canale de televiziune ruse, RTR si ORT, a caror emisie a fost intrerupta timp de trei zile din cauza incendiului de la turnul de televiziune Ostankino din Moscova, si-au reluat emisia.

Canalele RTR si ORT isi difuzeaza emisunile alternativ, sub aceasi sigla si pe acelasi canal, gratie unui nou emitator instalat pe turn, a declarat un purtator de cuvant al ORT.

Incendiul care a distrus o parte din turnul Ostankino, avand inaltimea de 540 de metri, i-a privat pe cei aproape zece milioane de locuitori ai Moscovei de posibilitatea de a urmari programele canalelor ruse, doar canalul privat NTV continuand sa-si difuzeze o parte din programe pe frecventa postului local TNT.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO