Prima pagina

Presedintele Flamingo Computers se retrage din afacere

23.11.2001, 00:00 77



Presedintele grupului Flamingo Computers, Marius Ghenea, si-a anuntat zilele acestea retragerea din functie si din actionariat dupa sapte ani de activitate. Intrebarile sunt multe. Raspunsurile putine.

Situatie normala pentru o companie care a trecut granitele Romaniei si care are o valoare de piata, conform actionarilor, de aproape 30 de milioane de dolari. Un lucru este sigur insa, ne asigura oficialii Flamingo: expansiunea europeana continua, iar afacerea merge mai departe.

Acum sapte ani, cand romanul nu stia prea bine ce inseamna calculatorul si cu atat mai putin era dispus sa dea mii de dolari pe o astfel de masinarie, in camerele de camin din complexul bucurestean Leu se nastea o adevarata industrie: studentii electronisti faceau bani buni asambland computere din componente.

Din aceasta masa de "mestesugari" IT s-a desprins un grup de trei proaspeti absolventi, Marius Ghenea, Dragos Cinca si Varol Islam, care au pus bazele Flamingo Computers.

In sapte ani, Flamingo Computers a ajuns in vestul Europei (Olanda) dupa ce a cucerit rand pe rand aproape toate bastioanele balcanice. Acum compania are o valoare de piata declarata de proprietari in aceasta toamna de 961 mld. lei si peste 500 de angajati.

La 30 septembrie 2001, grupul Flamingo Computers avea o cifra de afaceri de 847,97 mld. lei, un profit net de 24,69 mld.lei si detinea o cota de piata de 17%.

Succesul afacerii Flamingo Computers a devenit cu timpul atat de cunoscut incat nici o "mutare" din partea firmei nu ar mai fi constituit o surpriza pentru industria IT romaneasca.

Totusi nimeni nu s-a gandit la ceea ce avea sa intervina intr-un moment in care compania se afla intr-un moment de varf al dezvoltarii sale: Marius Ghenea, presedintele consiliului de administratie al grupului de firme Flamingo se retrage! Din conducere si din companie. De la 1 ianuarie 2002.

Motivul? Oficial este vorba de o "extrema oboseala acumulata in ultimii ani". Neoficial? Intrebarea ramane fara raspuns.

"Nu am nici un fel de planuri in prezent. Singurul plan este sa iau o lunga vacanta cat mai odihnitoare", a declarat in exclusivitate pentru Ziarul Financiar Marius Ghenea, inginer electronist care vorbeste bine engleza si franceza, dar rupe si ceva germana, italiana, sarba, croata si bulgara.

Actiunile vor fi vandute contra unei sume care este si va ramane secreta, dupa cum spun oficialii grupului.

"De la 1 ianuarie 2002 voi iesi din structura de conducere si de actionari a firmei, tranzactionand actiunile detinute in prezent, prin vanzare catre ceilalti actionari ai firmei, in principal catre dl. Dragos Cinca, colegul si prietenul meu, actionar majoritar si CEO al grupului", a mai spus Ghenea intr-un comunicat.

De ce vinde Marius Ghenea partea sa din Flamingo celorlalti actionari? "Pentru ca mi s-a parut normal si logic sa vand actiunile celor care au muncit mereu la dezvoltarea grupului. In plus exista in contractul societatii si o clauza de preemptiune intre actionarii grupului", a mai declarat Ghenea.

Inca de la infiintarea companiei, Dragos Cinca era actionarul majoritar cu peste 50% din titlurile Flamingo Computers, Marius Ghenea detinand aproximativ 33% iar Varol Islam in jur de 10%.

"Mai exista si cativa actionari mici, salariati ai companiei care vor avea si ei dreptul de a cumpara o parte din actiunile mele, proportional cu procentul pe care il detin acum. Dragos Cinca va avea aproximativ 90% din companie", a mai spus presedintele inca in functie al grupului Flamingo Computers.

Ce s-a intamplat cu al treilea fondator? Varol Islam, constantean de origine tatara a vandut in urma cu aproximativ un an o parte din titlurile din propriul portofoliu pastrand acum numai o mica parte din capitalul companiei, a precizat Marius Ghenea.

Viitorul detinator a aprope 90 % din actiunile grupului, Dragos Cinca, nu doreste deocamdata sa faca decalartii publice, mentinandu-si stilul discret cu care a obisnuit lumea IT romaneasca.



Istoric:

* 1994 - Primii pasi, activitate antreprenoriala.

* 1995 - Dezvoltare rapida:

Prima prezenta la targul specializat IFABO Bucuresti;

Formarea unei mici retele de reselleri in Romania;

Primul magazin in Bucuresti.

* 1996 - Moment de rascruce:

Crearea profilului de distribuitor;

Extinderea retelei retail;

Numarul de angajati creste la 45.

* 1997 - Dezvoltarea continua:

Castiga o buna parte din piata;

Incheie acorduri importante de distributie, cum ar fi cel cu Microsoft;

Largeste gama larga de produse distribuite;

Deschide 3 filiale in afara Bucurestiului.

* 1998 - Noi Dimensiuni:

Venitul total atinge 15,8 mil. $;

Deschide noi filiale si formeaza o importanta retea de dealeri

Este declarata "Top Romanian IT Retail Chain" de IDG

* 1999 - Extinderea regionala:

Venitul ajunge la 23,5 mil. $;

Se transforma din SRL in societate pe actiuni si incorporeaza Flamingo International SA;

Se construieste depozitul din Zona Libera Giurgiu;

Deschide filiale in Moldova si Bulgaria.

* 2000 - Cucerirea Balcanilor:

Veniturile ajung la 30 mil. $;

Deschide filiale in Croatia, Ungaria si Macedonia;

Inaugureaza noul sediu central din Otopeni, la intrarea in Bucuresti;

Primeste certificarea ISO 9001

* 2001 - Noul model de distributie regionala:

Venit estimat de 52 mil. $;

Deschide noi filiale in Olanda si Yugoslavia;

Isi consolideaza pozitiei de leader in Romania;

Continua extinderea retelei retail pe plan local;

Participa pentru prima data ca expozant la CeBIT.



Alte date esentiale:

* Prima companie romaneasca de IT care are propria marca de notebook-uri, Flamingo Navigator, lansat in acest an la Salonul Auto Bucuresti.

* Singura companie care isi organizeaza anual propriul targ specializat de produse IT&C, Flamingo Computer Show (prima editie a avut loc in mai 2001).

* Grupul Flamingo incorporeaza pe laga Flamingo Computers SA si Flamingo International SA, compania Flamingo Media S.A., in acest moment specializata pe servicii de web si web design.

* Compania ofera pe piata, in afara sistemelor si componentelor de computere, servicii ISP, servicii tehnice si programe de upgrade.



Date financiare:

*cifra de afaceri:

31 decembrie 2000716,01 mld.lei

30 septembrie 2001847,97 mld.lei

*profit net:

31 decembrie 200038,02 mld.lei

30 septembrie 200124,69 mld.lei

*capital social3,45 mld.lei

*cota de piata:

31 decembrie 200015%.

30 septembrie 200117%

*evaluarea de piata a companiei961mld. lei

*Pentru urmatorii ani (2002-2004), Flamingo spera sa depaseasca cifra de afaceri de 160 de milioane de dolari, inclusiv vanzarile internationale, sa acopere toata regiunea de Est a Europei si sa se extinda pe alte piete.

* In trimestrul al treilea al acestui an Flamingo Computers a inregistrat 2001 o cifra de afaceri consolidata de aproximativ 10,8 milioane dolari, in crestere cu 45% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Din total, aproximativ 20 de procente sunt constituite din exporturi de produse IT in tarile in care Flamingo Computers este activa: Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Olanda, Ungaria si Iugoslavia.

* Se estimeaza ca pe intreg anul 2001 cifra totala de afaceri a grupului va atinge 50 de milioane de dolari.



Un altfel de CV Marius Ghenea:

A petrecut foarte mult timp in ultimii ani in calatorii de afaceri; pentru 2000 aceste delegatii au totalizat peste 200 nopti de hotel, majoritatea in afara Romaniei.

In acelasi an a calatorit pe 4 continente, cele mai exotice destinatii de afaceri fiind Singapore, Africa de Sud, Las Vegas, Thailanda, Mainland China, Honk-Kong si Hawaii.

Pasionat de automobile; a schimbat in ultimii 7 ani 6 masini si a fost la volanul a peste 30 automobile.

A condus diverse automobile (peste un milion de km), cel mai lung drum cu masina fara oprire fiind Bucuresti-Monte Carlo.

Sursa: Flamingo Computers (ian.2001)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24