Prima pagina

Privatizarea Banc Post, final peste patru luni

26.11.2001, 00:00 8



Banca elena EFG Eurobank Ergasias va cumpara pana pe 15 martie 2002 si pachetul rezidual de 17% din actiunile pe care statul le mai detine la Banc Post, devenind astfel actionarul principal al bancii romanesti.

Banc Post este una dintre bancile cu cel mai difuz actionariat, in prezent avand nu mai putin de 10 actionari (printre care si cele cinci Societati de Investitii Financiare). Acest lucru s-a vazut si in strategia de piata, care nu este inca foarte concreta.

Negocierile finale si discutarea ultimelor detalii dintre greci si autoritatile romane vor incepe de saptamana viitoare. Grecii urmeaza sa vina la Bucuresti si pentru a participa la Adunarea Generala a Actionarilor Banc Post.

EFG Eurobank detine deja de anul trecut 19,25% din capitalul Banc Post, in urma unei tranzactii in care General Electric Capital Corporation a decis sa vanda 26,25 % din Banc Post catre greci si banca portugheza Banco Portugues de Investimento

"Conducerea EFG Eurobank Ergasias si ministrul roman al Privatizarii, Ovidiu Musetescu, au semnat, in Grecia, un memorandum de intelegere privind continuarea privatizarii Banc Post, prin majorarea participarii bancii elene la capitalul bancii noastre cu 17%. Semnarea acestui memorandum este un lucru foarte bun intrucat incepe sa se poata vorbi de finalizarea privatizarii Banc Post", a declarat pentru Ziarul Financiar Elena Petculescu, presedintele Banc Post.

In paralel cu finalizarea vanzarii ultimului pachet pe care statul in mai detine la Banc Post se asteapta si decizia celor doua institutii financiare internationale - International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) privind conversia in actiuni a imprumuturilor acordate bancii.

In 1998, IFC si BERD au acordat Banc Post doua imprumuturi de cate 10 milioane de dolari fiecare convertibile in actiuni, credite care au scadenta in 2001.

Miscarea grecilor de la Eurobank nu a luat pe nimeni prin surprindere mai ales ca era de asteptat ca acestia sa se implice mai mult in afacerea din Romania.

In ultima vreme bancile grecesti prezente pe piata romaneasca au inceput sa aiba o activitate mai mare , lansand produse si servicii noi si mai ales extinzandu-si reteaua teritoriala.

National Bank of Greece a fuzionat cu Alpha Bank pentru a crea un grup mai puternic, Commercial Bank of Greece si-a schimbat conducerea, a majorat capitalul sucursalei din Romania, iar Piraeus Bank isi extinde reteaua si anunta strategii noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24