Prima pagina

Proces de genocid in Belgia

18.04.2001, 00:00 13



Autoritatile belgiene au inceput ieri procesul a patru ruandezi, printre care si doua calugarite catolice, acuzati de participare la masacrarea, in 1994, a circa 500.000 de oameni in Ruanda, informeaza BBC.

Este pentru prima oara cand un tribunal civil din afara statului african judeca persoane suspectate de genocid.

Procesul se va concentra asupra uciderii catorva mii de etnici tutsi ce se ascundeau intr-o manastire romano-catolica si la un centru sanitar din apropierea orasului Butare, din sudul Ruandei, in aprilie 1994.

Consolata Mukangango, sau sora Gertrude, si Julienne Mukabutera, cunoscuta sub numele de sora Julienne Kisito, sunt acuzate ca au obligat oamenii sa paraseasca manastirea desi stiau ca acestia vor fi masacrati de etnicii hutu.

Ceilalti acuzati sunt Vincent Ntezimana, profesor universitar, si Alphonse Higaniro, fost membru al guvernului si apropiat al fostului presedinte ruandez Juvenal Habyarimana. Ei sunt suspectati ca au incitat la violenta si au organizat uciderea etnicilor tutsi din regiunea Butare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO