Prima pagina

Putin deschide relatiile cu Libia

02.08.2000, 00:00 9



Presedintele rus Vladimir Putin a decis sa viziteze Libia si a cerut Natiunilor Unite sa ridice definitiv sanctiunile impuse acestei tari.

Ministrii de Externe din cele doua tari au anuntat inceputul unei noi ere in relatiile bilaterale, care urmeaza sa se imbunatateasca semnificativ, inclusiv in domeniul militar, relateaza Reuters.

"Invitatia a fost acceptata cu respect. Data vizitei va fi stabilita pe canale diplomatice", a declarat seful diplomatiei ruse, Igor Ivanov, la o conferinta de presa cu omologul sau libian, Abdel Rahman Shalgam, care se intalnise anterior cu Putin.

"Marcam astazi inceputul restabilirii relatiilor traditionale de prieteni care au legat intotdeauna tarile noastre", a spus, la randul sau, ministrul libian de Externe.

Libia a iesit din izolare anul trecut, dupa ce ONU si-a suspendat sanctiunile impuse statului arab, ca urmare a faptului ca autoritatile de la Tripoli i-au predat pe cei doi suspecti principali in cazul Lockerbie. Insa Statele Unite continua sa considere Libia un stat care promoveaza terorismul si inca nu a reluat relatiile cu Tripoli, inghetate din anii '80.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Philip Reeker, a declarat ca Washingtonul spera ca Putin sa ceara Libiei respectarea rezolutiilor ONU si incetara sprijinirii terorismului.

Sanctiunile includeau un embargou aerian, unul asupra vanzarilor de arme, inghetarea bunurilor din strainatate ale Libiei si interdictia importului de echipamente petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24