Prima pagina

Putin si Voronin, despre situatia din Transnistria

03.09.2001, 00:00 36



Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin se va intalni astazi cu presedintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre pozitia separatistilor transnistreni in negocierile cu Chisinaul, dupa ce aceste negocieri au intrat in impas.

Discutiile pentru solutionarea crizei transnistrene s-au blocat dupa ce Republica Moldova a schimbat, la cererea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), stampila vamala si a introdus posturi vamale mixte la frontiera moldo-ucraineana, controlata partial de separatisti.

In data de 5 septembrie, organul legislativ de la Tiraspol, Sovietul Suprem, urmeaza sa decida daca negocierile vor mai continua.

Ca urmare a acestei situatii, liderul transnistrean Igor Smirnov a refuzat sa mai participe la intalnirea cu presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, care urma sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute la Holercani. Smirnov a spus ca o eventuala intalnire cu Voronin poate avea loc "doar pe teritoriul unei terte tari".

Nemultumirea transnistrenilor este determinata de faptul ca, fara a avea noua stampila vamala a Republicii Moldova, comertul exterior este, practic, paralizat. Nefiind controlat de autoritatile de la Chisinau, teritoriul din stanga Nistrului a devenit o filiera importanta de contrabanda.

Mai mult de jumatate din combustibilul si tigarile de import sunt aduse prin Transnistria, iar afacerile cu masini furate prospera. De asemenea, frontierele necontrolate si depozitele enorme de armament creeaza premise pentru export ilicit de arme.

Fara noua stampila si cu hotarele pazite, transnistrenii nu mai pot face afaceri ca pana acum. Separatistii nu le-au permis sambata vamesilor moldoveni sa intre pe teritoriul lor. Ei considera ca astfel autoritatile moldovene "submineaza securitatea economica a Transnistriei si creeaza piedici serioase in implementarea memorandumului semnat la Moscova, care garanteaza dreptul la activitate economica externa independenta".

"Aceasta provocare evidenta este considerata de Transnistria drept o intentie a autoritatilor moldovenesti de a intrerupe dialogul intre parti... ", se arata intr-o declaratie a ministrului separatist de Externe, Valeri Litkai.

Presedintele Vladimir Voronin califica aceste declaratii drept un gest disperat al transnistrenilor, care au pierdut sprijinul statelor mediatoare - Rusia si Ucraina.

aeful comisiei de negociatori din partea Chisinaului, Vasile Sturza, afirma ca separatistii sunt suparati ca nu vor mai putea face afaceri ca pana acum. "Dupa practica pe care o am, nu pot sa ascund ca politica pe care o promoveaza liderii de la Tiraspol este impletita strans cu afacerile guvernantilor de acolo", a spus Sturza.

Urmatoarea runda de negocieri intre Chisinau si Tiraspol este programata pentru 19 septembrie, dar nu se stie daca va mai avea loc. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24