Prima pagina

"Diplomatia" bombelor continua sa faca legea in conflictul israeliano-palestinian

18.07.2001, 00:00 12



Tancurile israeliene au bombardat patru posturi palestiniene de politie din apropierea oraselor Jenin si Tulkarem, in Cisiordania, la cateva ore dupa un atentat sinucigas care a provocat moartea a doi israelieni.

Surse politice israeliene au declarat insa ca represaliile ar fi fost mult mai dure daca Statele Unite nu ar fi insistat pe langa conducerea statului evreu pentru retinere, relateaza BBC.

Un diplomat american a facut presiuni pe langa guvernul israelian pentru a-si limita riposta in schimbul condamnarii atacului de catre Autoritatea Palestiniana.

Aceasta a condamnat atentatul si a cerut "incetarea tuturor actiunilor violente si a provocarilor de ambele parti".

Un atentator palestinian a detonat explozibilul aflat asupra sa in apropierea unei gari din orasul Binyamina, luni-seara, omorand doi israelieni si ranind alti opt. Atacatorul a murit in urma exploziei.

Premierul israelian Ariel Sharon a calificat atentatul drept "un atac crud care arata ca Autoritatea Palestiniana nu a luat nici acum masuri impotriva terorismului". Atentatul a fost revendicat de gruparea Jihadul Islamic.

Un alt factor care a cantarit in decizia lui Sharon de a nu trece la represalii pe scara larga a fost debutul, luni seara, al Jocurilor Maccabiene, competitie sportiva evreiasca ce se desfasoara in Israel o data la patru ani.

Un purtator de cuvant al premierului israelian a declarat insa ca armata va continua sa incerce interceptarea militantilor islamisti inaintea ca acestia sa poata organiza atentate, ceea ce inseamna de fapt ca fortele de securitate vor trece la uciderea militantilor cunoscuti.

Jihadul Islamic a anuntat ca atentatul de luni-seara, pus in practica de Nidal Shadouf, in varsta de 20 de ani, reprezinta tocmai raspunsul palestinian la politica israeliana de asasinare a militantilor suspectati ca planuiesc atacuri anti-israeliene.

Potrivit martorilor oculari ai atentatului, o masina a oprit in apropierea garii din Binyamina, un barbat a coborat din vehicul, s-a indreptat spre statie, unde a detonat incarcatura explozibila aflata asupra sa.

Ambulantele au sosit rapid la fata locului, iar politia a inchis zona, cautand alte bombe. Elicopterele ale politiei au pornit in cautarea masinii care l-a adus pe atentator in gara, un Opel verde potrivit martorilor oculari, dar operatiunea nu a dat pana acum rezultate.

Violentele din Orientul Mijlociu nu au facut decat sa sublinieze esecul de pana acum al negocierilor. Un purtator de cuvant al lui Sharon, Ra'anan Gissin, a declarat ca discutiile dintre ministrul israelian de externe Shimon Peres si liderul palestinian Yasser Arafat, desfasurate la Cairo, nu au adus nimic concret.

Gissin a spus ca in timp ce Israelul a intins o mana palestinienilor, a fost intampinat cu "un atac terorist pe propriul teritoriu".

Dupa convorbirile de la Cairo, Peres a anuntat ca a cazut de acord cu Arafat sa continue contactele regulate si sa intareasca cooperarea in domeniul securitatii si al administratiei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO