Eveniment

Romania, in topul preferintelor investitorilor straini pentru extinderea afacerilor

Romania, in topul preferintelor investitorilor straini pentru extinderea afacerilor

Click pentru imaginea intreaga

13.06.2008, 22:05 50

La nivelul intregii Europe, Romania se plaseaza pe locul al cincilea in clasamentul destinatiilor pentru investitii, 10% din principalele companii straine chestionate de E&Y anuntand ca ne iau in considerare pentru extinderea activitatii.
Principalele competitoare sunt Polonia, pentru care opteaza 18% din investitori, Germania - 16%, Rusia - 12% si Franta - 11%.
"Intentiile de investitii inregistreaza un usor declin comparativ cu anul trecut confirmand trendul de incetinire al investitiilor straine directe", se arata in studiul companiei de consultanta.
In ceea ce priveste proiectele de investitii atrase anul trecut, Romania ocupa prima pozitie in Europa Centrala si de Est si locul sase in Europa.
Investitorii straini au anuntat anul trecut pe piata locala 150 de proiecte, cu 7% mai mult fata de anul precedent, ceea ce reprezinta 4% din numarul total al investitiilor anuntate in Europa - 3.712.
Cele mai multe proiecte au fost inregistrate in Marea Britanie - 713, Franta - 541, Germania - 305, Spania - 256 si Belgia - 175. La coada clasamentului se afla Danemarca - 59 de proiecte, Slovacia - 58 si Austria, cu 45 de proiecte.
Proiectele companiiilor straine inregistrate anul trecut in Europa au creat circa 177.000 de locuri de munca, iar din acestea Romania a atras 7,1%, cu 12% mai putin decat in 2006.
Cele mai multe locuri de munca au fost create anul trecut in Marea Britanie - 24.186 si Rusia - 14.900, iar cele mai putine in Elvetia - 2.200 si Ucraina - 2.300.
"Cu 12.464 de joburi nou-create anul trecut, Romania a atras peste 7% din totalul locurilor de munca oferite in Europa de investitorii straini. Profilul tarii ramane industrial in conditiile in care 91% din totalul joburilor au fost create in acest sector. Din acestea, mai mult de 60% au reprezentat locurile de munca din domeniul automotive", spun analistii companiei Ernst & Young.
Acestia adauga faptul ca, in ultimii ani, Romania a devenit un adevarat magnet pentru investitorii straini din domeniul auto atragand proiecte de anvergura precum cel al Ford - care a preluat Automobile Craiova si care intentioneaza sa investeasca peste 675 mil. dolari in fabrica urmand sa creeze peste 3.000 de locuri de munca - si cel al Renault la Dacia.
De altfel, sectorul auto a fost cel mai important furnizor de locuri de munca, peste 50% din totalul joburilor noi fiind in acest domeniu.
"Sectorul auto ramane sursa celor mai mari proiecte de investitii, numarul noilor angajari realizate de companiile de profil in 2007 fiind cu 28% mai mari decat in 2006, adica de circa 6.700 de locuri de munca. Romania, Slovenia si Cehia au ramas principalii beneficiari ai extinderii sectorului auto", se arata in raportul "Atractivitatea investitionala in Europa in 2008", al Ernst&Young.
Investitiile straine directe din Romania au totalizat anul trecut 7,2 miliarde de euro, in scadere fata de nivelul din 2006, de 9,1 miliarde de euro, suma care a inclus si privatizarea BCR, cea mai mare banca din sistem. Pentru acest an, autoritatile au estimat un nivel de sapte miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, investitiile straine directe atrase in primul trimestru al anului au fost de 1,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO