Prima pagina

Rusia si Estonia expulzeaza diplomati

01.09.2000, 00:00 19



Estonia a expulzat ieri doi diplomati rusi, determinand Moscova sa ordone parasirea Federatiei Ruse de catre doi reprezentanti diplomatici ai micii republici baltice.

Purtatorul de cuvant al Ministerului estonian de Externe a confirmat ca a cerut celor doi reprezentanti rusi sa paraseasca tara, dar a refuzat sa precizeze motivatia acestui gest, relateaza Reuters.

Ministerul de Externe de la Moscova afirma ca diplomatii sai au fost acuzati de "activitati incompatibile cu statutul lor", expresie diplomatica pentru spionaj.

"Respingem complet acuzatiile aduse diplomatilor nostri. Aceasta este o provocare deliberata care va afecta serios relatiile ruso-estoniene", se arata in declaratia MAE rus.

Relatiile dintre Moscova si Tallin au cunoscut probleme inca de la proclamarea independentei Estoniei, in 1991, desi sunt mai bune decat cele pe care Rusia le are cu Letonia.

Moscova se opune ferm dorintei exprimate de statele baltice de a adera la NATO. In luna martie a acestui an, serviciul rus de securitate FSB (fostul KGB) a retinut un cetatean rus pe care l-a acuzat ca a spionat pentru Marea Britanie cu ajutorul fortelor de securitate estoniene.

Expulzarile diplomatilor ca raspuns la masuri similare din partea altor state a ramas o caracteristica a politicii externe a Rusiei chiar si dupa sfarsitul razboiului rece. In ianuarie, Polonia a expulzat noua diplomati rusi acuzati de spionaj, Moscova raspunzand prin expulzarea a noua reprezentanti diplomatici polonezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24