Prima pagina

Salvarea BTR ar putea veni dintr-un alt faliment

10.07.2001, 00:00 35



Bayindirbank Turcia, una dintre bancile turcesti cu mari probleme financiare, a fost preluata luni noapte de catre statul turc, intr-o operatiune care a inclus si alte institutii bancare.

Paradoxal, acest lucru ar putea sa insemne un pas inainte pentru salvarea Bancii Turco-Romana (BTR).

Bayindirbank este detinuta de Bayindir Holdings si de BTR, iar actionarul majoritar al BTR este grupul Bayindir.

Banca Turco-Romana ar putea sa-si recuperez investitia facuta in Bayindirbank, peste 12 milioane de dolari, bani care ar putea fi folositi pentru acoperirea datoriilor si mentinerea in viata..

"Chiar daca nu se poate anunta ca o salvare totala, prin aceasta preluare s-a facut un pas inainte pentru BTR. Autoritatile turce pot deveni in acest moment mai cooperante in cazul BTR. In acest moment autoritatile turce pot interveni la BTR pentru ca au cadrul legal", au declarat surse de pe piata bancara.

Salvarea BTR si sustinerea financiara trebuie sa vina de la autoritatile turce, acest caz fiind discutat serios de presedintii celor doua tari, cand s-au intalnit acum cateva saptamani la Bucuresti.

BTR este mai mult un caz politic decat un caz financiar. Din acest motiv Banca Nationala a Romaniei nu a luat de-a lungul timpului o decizie in privinta bancii, chiar daca BTR are capital negativ si nu se incadreaza in normele bancare.

In ultima sedinta a Consiliului de Administratie, BNR a dat un nou ragaz actionarului BTR si autoritatilor turce pentru a veni cu banii. Intre timp a intervenit si situatia preluarii Bayindirbank de catre autoritatile turce.

"Nu intamplator Consiliul de Administratie a amanat decizia privind BTR", a declarat pentru Ziarul Financiar, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Conform raportului anual pe 1999, BTR a cumparat un pachet important de actiuni din Bayindirbank - 16,98% - pentru 11,751 milioane de dolari.

In acest moment BTR mai are datorii de aproximativ 11 milioane de dolari si fonduri negative de 8 milioane de dolari.

Banca opereaza numai prin trei sucursale - Bucuresti, Timisoara si Constanta. Cateva sucursale care sunt in proprietatea bancii sunt inchise, iar o alta parte din unitati a fost cedata in contul datoriilor catre clienti.

Cele mai multe sucursale au fost preluate de un om de afaceri,Romeo Pomponiu, patronul magazinelor Steilmann, care avea mari datorii de recuperat.

Saptamana trecuta BTR a primit din Turcia 4 milioane de dolari, bani care au fost folositi pentru acoperirea cheltuielilor curente, printre care si plata salariilor pentru cei aproape 100 de angajati.

Pe piata bancara romaneasca se vehiculeaza tot mai insistent informatii potrivit carora exista un investitor interesat de preluarea BTR, dupa rezolvarea problemei datoriilor si salvarea bancii de autoritatile turce.

La Bursa de Valori Bucuresti actiunile banci au crescut cu 50% in ultimele trei sedinte. Ieri, de la 590 lei/actiune la deschidere, BTR a ajuns pana la 690 lei/actiune, pentru a inchide sedinta la 550 lei. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei.



Turcia trage in jos toate pietele in dezvoltare

Pietele emergente din Europa s-au stabilizat usor in prima sedinta a saptamanii, dupa caderea abrupta de vineri provocata de decizia FMI de a amana eliberarea unei transe din pachetul de ajutor financiar in valoare de 15,7 miliarde dolari destinat Turciei.

Totusi, Turcia continua sa provoace frisoane investitorilor de pe aceste piete, iar atmosfera este inca agitata.

Investitorii din Turcia au ramas precauti, in pofida afirmatiilor guvernului turc care spunea ca va ajunge la o intelegere cu Fondul Monetar International, relateaza Financial Times.

Autoritatile din Turcia au facut o concesie importanta in relatiile cu FMI, prin promisiunea de a schimba conducerea companiei de telecomunicatii Turk Telekom, cedand astfel presiunilor din partea fondului, care a amanat acordarea unei transe de 1,6 miliarde de dolari.

Prim-ministrul turc, Bulent Ecevit a declarat ca guvernul sau numeste o noua echipa la conducerea Telekom pentru ca "relatia noastra cu FMI sa nu fie umbrita de o problema artificiala".

Conform speculatiilor din presa turca, modificarea managementului se va realiza doar prin alaturarea a doi noi membri, profesionisti cu experienta in sectorul privat.

De asemenea, cabinetul turc s-a angajat sa adopte noi masuri in sectorul bancar, un alt punct de divergenta care impiedica derularea pachetului de credite de 15,7 miliarde de dolari stabilit cu FMI si Banca Mondiala.

Autoritatea de supraveghere a sectorului bancar din Turcia a anuntat ieri ca va finaliza procesul de vanzare a bancilor Demirbank si Sumerbank pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Statul turc a preluat ieri sub controlul sau inca cinci banci private, care fie aveau datorii si credite neperformante acordate a caror valoare o depasea pe cea a activelor, fie reprezentau o amenintare la adresa stabilitatii sectorului bancar din Turcia.

Saptamana trecuta, lira turceasca a atins un minim istoric in raport cu dolarul, moneda americana fiind evaluata la 1.334.000 lire, cu 50% mai putin decat valoarea consemnata inainte de liberalizarea pietei valutare, din februarie..

Pietele din Turcia au ramas agitate si dupa anuntul guvernului, actiunile pierzand circa patru procente, iar lira apreciindu-se usor pana la 1.300.000 lire/dolar.

Evolutia din Turcia a influentat puternic si celelalte piete in curs de dezvoltare din Europa. Caderea pietelor financiare din Turcia, combinata cu alti factori locali, au determinat o scadere a increderii investitorilor din statele emergente.

Polonia - Zlotul a cazut pana la minimul ultimilor sapte luni, dolarul fiind cotat la 4,37 zloti. Moneda nationala a statului polonez a fost afectata de anuntul ministrului de finante, Jaroslaw Bauc, care a spus ca deficitul bugetar ar putea depasi prognozele, ajungand la aproape patru miliarde de dolari, pe fondul incetinirii ritmului de crestere economica.

Ungaria - Forintul s-a tranzactionat la valori relativ reduse, investitorii asteptand datele referitoare la inflatie, care vor fi publicate astazi. Analistii spun ca obiectivul de 4,5% stabilit de banca centrala este prea ambitios, insa largirea bandei de fluctuatie a monedei ungare permite bancii nationale sa joace un rol mai activ in combaterea inflatiei. Dolarul era cotat luni la 299,4 forinti.

Rusia - Rubla a cazut, de asemenea, la un minim istoric de 29,22 ruble/$, dupa ce banca centrala nu a mai intervenit pe piata interbancara. Analistii spun ca nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste indicatorii macroeconomici, astfel ca singura justificare a prabusirii monedei nationale a Rusiei este valul de neincredere care a afectat toate pietele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO