Prima pagina

Separatistii ceceni au comis cinci atentate cu masini-capcana in 24 de ore

04.07.2000, 00:00 12



Rebelii ceceni au comis in numai 24 de ore cinci atentate cu masini-capcana asupra unor baze apartinand trupelor rusesti din Caucaz. Atentatele - trei in Gudermes, unul la Urus-Martan si unul la Argun - s-au soldat cu cel putin 36 de morti si 74 de raniti, au anuntat surse din Ministerul rus de Interne. Oficialii rusi au avertizat ca numarul victimelor ar putea sa creasca in conditiile in care separatistii au anuntat lansarea unei campanii la scara larga impotriva "agresorului rus", subliniind ca doua batalioane de sinucigasi kamikaze formate din 500 de oameni "sunt gata sa moara pentru Islam".

Explozia unui camion-capcana, care a avut loc duminica-noaptea la Argun (circa 10 kilometri est de Groznai), in apropierea unui sediu al Ministerului rus de Interne, s-a soldat cu moartea a cel putin 31 de soldati rusi si ranirea altor 81, potrivit Reuters. Alti 25 de politisti au fost dati disparuti. Ministerul rus al Situatiilor de Urgenta sustine ca numarul persoanelor decedate este cuprins intre 26 si 50, informeaza Mediafax. Parchetul cecen a afirmat, in schimb, ca atentatul s-a soldat cu cel putin 50 de morti, potrivit ITAR-TASS. Agentia rusa Interfax informeaza ca victimele sunt politisti rusi originari din regiunea Celiabinsk, din muntii Ural. Deflagratia s-a produs in momentul in care camionul incarcat cu explozibili a intrat prin poarta unei sectii de politie si s-a oprit in zidul unei cladiri cu doua etaje, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului Situatiilor de Urgenta. Acest atentat a provocat cele mai multe victime in Cecenia de la inceputul interventiei ruse in republica separatista, pe 1 octombrie 1999.

Un atentat similar petrecut duminica, la Gudermes, al doilea oras ca marime al Ceceniei, s-a soldat cu cel putin 13 morti, cinci militari rusi si opt civili, au anuntat oficialitati locale citate de agentiile de presa rusesti. Alti trei politisti au fost ucisi intr-o localitate din apropiere de Gudermes, intr-un mod asemanator.

Purtatorul de cuvant al separatistilor ceceni, Movladi Udugov, a revendicat, duminica, mai multe atentate-sinucigase, intre care unul la Gudermes, unde se afla sediul administratiei cecene proruse. Udugov a precizat ca atentatele fac parte dintr-o campanie "la scara larga destinata anihilarii ocupantilor rusi" si a amenintat ca in curand vor avea loc noi atacuri.

Comandantul trupelor rusesti in Caucaz, gen. col. Ghennadi Trosev, a spus ca atentatul de la Argun este cel mai recent dintr-o serie de atentate "kamikaze".

Presedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleante familiilor soldatilor ucisi si a discutat despre aceste atentate cu premierul Mihail Kasianov.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO