Prima pagina

Smithfield mai pune o companie locala pe lista achizitiilor

18.10.2006, 19:46 23

Grupul american Smithfield, cu afaceri de 11 mld. dolari anual, a achizitionat prin intermediul Frigorifer Tulcea, unde are o participatie de 50%, pachetul de actiuni al Transfrigotren Buftea, companie detinuta integral de omul de afaceri libanez Mounir Halawani, unul dintre cei mai importanti jucatori locali din industria alimentara.
Transfrigotren Buftea este singura companie de transporturi autohtona care efectueaza transferuri de marfa pe calea ferata sub regim frigorific. Compania are printre active si un teren de 5,5 hectare in Buftea.
Anterior achizitiei, grupul american anuntase ca va prelua integral pana in 2008 companiile Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea, afaceri dezvoltate de Halawani si unde Smithfiled detine in prezent participatii de 50%. In urma acestei tranzactii, lista companiilor ce vor fi achizitionate integral de Smithfield in urmatorii trei ani este completata de Transfrigotren.
"Achizitia va contribui la extinderea bazei logistice a Smithfield in Romania nu doar datorita capacitatilor de transport frigorific si pozitionarii convenabile pe care le aduce Transfrigotren, ci si datorita oportunitatii de dezvoltare a unui mare complex de depozitare in apropierea Capitalei", a declarat pentru ZF Mircea Ioan - Cotosman, director corporate affairs, Smithfield Romania.
Reprezentatii companiei americane nu au dorit sa furnizeze informatii privind valoarea tranzactiei.
Prin aceasta miscare, Smithfield, una dintre cele mai mari companii mondiale din industria alimentara, va avea o structura integrata in Romania, care cuprinde activitate de procesare, productie, depozitare, transport si distributie.
Halawani a vandut anul trecut grupului american pachete de 50% din actiunile Agroalim Distribution, unul dintre primii trei distribuitori de produse alimentare de pe piata locala, respectiv Frigorifer Tulcea, cel mai mare depozit frigorific din tara, cu o capacitate de 16.000 de tone. Tranzactia s-a ridicat la 15 mil. dolari (12 mil. euro), potrivit unor surse din piata.
Halawani mai detine in totalitate sau partial si alte companii din Romania. Una dintre cele mai mari societati controlate de omul de afaceri romano-libanez este Mixalim, un jucator important pe piata locala a carnii de pasare, cu afaceri anuale de peste 11 mil. euro. In cadrul acestor companii, Smithfield Romania nu este prezenta, potrivit reprezentantilor grupului american.
Smithfield a mai achizitionat in 2004, pentru 33 mil. dolari (27 mil. euro), companiile Agrotorvis (astazi Smithfield Procesare) si Comtim Grup. Americanii spun ca in 2010, Noul Comtim (denumit asa dupa achizitie) va atinge vanzari anuale de 420 de milioane de dolari (340 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24