Prima pagina

Start in afacerea secolului: pensiile private

Start in afacerea secolului: pensiile private
16.05.2007, 19:37 9

Primele trei fonduri de pensii private facultative (pilonul III) au primit ieri decizia de autorizare de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fiind practic gata de vanzare a pensiilor facultative catre potentialii clienti.
Cele trei fonduri sunt ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private) si Pensia mea (administrat de Aviva Romania). Prin produsele de pensii facultative pot economisi toti cei cu varsta de maximum 52 de ani si care obtin venituri de natura salariala (pot fi si self-employed, nu doar angajati cu salariu). Contributia lunara la pensiile facultative nu poate depasi 15% din venitruile brute realizate.
Pensiile private (cele facultative plus cele obligatorii) vor ajunge la active de 1 miliard de euro in umatorii trei ani si vor depasi 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu, conform jucatorilor din piata.
"Practic, prin autorizarea fondului, putem sa vindem deja acest produs financiar, dar nu vom face anuntul oficial decat atunci cand vom avea deja destui agenti de vanzare, adica cel tarziu la inceputul lunii viitoare", a declarat pentru ZF Crinu Andanut, directorul general al societatii Allianz-Tiriac Pensii Private.
"Vom incepe sa vindem pensii facultative imediat ce primim formal notificarile din partea Comisiei. Avem avizati agentii de marketing si avem in pregatire si al doilea fond", a afirmat pentru ZF Radu Vasilescu, managerul de pensii al ING. Forta de vanzare la pensiile facultative va fi de circa 2.000 de agenti (la ING Asigurari de Viata si Aviva) si 3.000 de agenti (la Allianz-Tiriac), conform declaratiilor jucatorilor din piata.
Cele trei fonduri autorizate ieri au toate un profil de risc moderat, investind activele viitorilor clienti in proportie de numai 25% pe Bursa de la Bucuresti, restul de 75% fiind plasati in instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni) si instrumente ale pietii monetare. CSSPP a luat astfel decizia de a autoriza in acelasi timp trei produse aproape identice, pentru a crea un start egal pentru majoritatea jucatorilor de pe piata. Ca structura a activelor, produsele sunt aproximativ identice, succesul vanzarilor fiind asigurat de acum de brand-ul administratorilor, de calitatea fortei de vanzari si, ulterior, de randamentele obtinute. Pe langa cele trei fonduri deja autorizate ieri, ING Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Pensii Private au in pregatire cate un nou fond. In cazul ING, fondul este ING Optim, care va investi activele in proportie de 25% pe Bursa si va avea garantat la finalul perioadei de cotizare un activ egal cu suma contributiilor nete virate in timpul vietii.
In timp ce ING are o viziune moderata asupra apetitului de risc al clientilor de pensii, Allianz-Tiriac pluseaza cu noul fond pe care il are in pregatire, AZT Vivace, pentru clientii orientati catre plasamente mai riscante, dar asteptand un randament pe masura. AZT Vivace va investi activele clientilor in proportie de 50% pe Bursa.
De asemenea, pe piata mai este asteptat inca un fond de pensii - BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata, care va tinti clientii cu cel mai redus apetit pentru risc de pe piata. BCR Prudent va investi activele in proportie de doar 10% pe Bursa, restul plasamentelor fiind facute in active mai putin riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO