Prima pagina

Statul stinge datorii si preia actiuni

26.04.2001, 00:00 14



Conversia in actiuni a datoriilor pe care le au catre stat anumite societati comerciale - cu capital de stat sau privat - revine in actualitate. Guvernul intetioneaza sa reglementeze acest proces pentru firmele care au beneficiat de credite externe garantate de stat si pe care nu le-au platit, conform unui proiect de ordonanta de urgenta intocmit de Ministerul Finantelor Publice si Autoritatea pentru Privatizare.

Ministerul de Finante a platit la jumatatea anului trecut aproximativ 500 mil. dolari.

Printre primele masuri ale Cabinetului Nastase s-a numarat si abrogarea OU 205/2000 a Guvernului Isarescu referitoare la transformarea in actiuni a datoriilor catre stat pe care le au anumite societati.

Actul normativ, aprobat in noiembrie, a fost suspendat la scurt timp chiar de Guvernul Isarescu din cauza discutiilor pe care le-a starnit.

Ordonanta nu facea nici o distinctie intre societatile cu capital de stat si cele cu capital privat si prevedea pentru toate acestea stergerea penalitatilor si a majorarilor de intarziere pentru aceste datorii restante.

Conform actualului proiect, creantele statului rezultate din sumele platite de Ministerul de Finante in calitate de garant, precum si dobanzile aferente creditelor, penalitatile si majorarile de intarziere se pot stinge prin conversia lor in actiuni, emise de societatile comerciale debitoare. Conversia va fi realizata la valoarea nominala a actiunilor.

Proiectul mai prevede ca stingerea creantelor in evidentele Finantelor si ale societatilor se va face la data la care ministerul va intra in proprietatea actiunilor, pe care ulterior le va transfera la Autoritatea pentru Privatizare. Dupa aprobarea actului normativ, cele doua ministere implicate vor elabora normele metodologice pentru aplicare.

Decizia de conversie a datoriilor in actiuni trebuie aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor a fiecarei societati. In cazul in acestea resping aceasta metoda, nota de fundamentare precizeaza ca stingerea datoriilor pe care le au societatile care au beneficiat de credite garantate de stat se va face prin plata voluntara sau prin executarea silita a garantiilor bancare.

Punerea in aplicare a ordonantei va necesita crearea de institutii noi, dar nota de fundamentare precizeaza ca aceast fapt nu va duce la suprapuneri de activitate cu alte institutii, iar cheltuielile implicate vor fi foarte mici in comparatie cu sumele care vor putea fi recuperate de stat.

La jumatatea anului trecut, Ministerul de Finante a fost obligat sa plateasca aproape 500 mil. dolari in contul a 32 de societati comerciale, banci si companii nationale pentru care a garantat credite extrene. Statul a fost nevoit sa plateasca pentru creditele pe care le-a garantat pentru a nu fi declarat in incapacitate de plata.

In prima parte a anului trecut valoarea acestor creante aproape s-a dublat, crescand de la 5.800 mld. lei la peste 9.800 mld. lei.

Cea mai mare creanta era aceea a fostei regii autonome Renel cu o valoare de peste 4.700 mld. lei (222 mil. dolari - la jumatatea lunii iulie 2000), credite luate pentru importurile de petrol si pacura.

Pe lista datornicilor se mai aflau Contrasimex Bucuresti, Petrol Exportimport, World Trade Center --Sofitel, Astra Arad, Arcasrom, Oltchim si SC Ocrim Romania. Pe de alta, tot in grija statului si-au lasat datoriile si clientii fideli ai bugetului de stat - Rulmentul Brasov, Sidex Galati, Roman si Tractorul din Brasov sau Combinatul Siderurgic de la Resita.

Oficialii au explicat la acea data ca Ministerul de Finante a optat pentru a plati ratele la creditele luate de anumite societati comerciale, banci si companii nationale deoarece introducerea lor in procedura de lichidare ar fi implicat platirea in intregime a creditelor, ceea ce ar fi fost "mult prea costisitor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO