Prima pagina

Telefoanele Samsung, in Romania via Israel

12.02.2003, 00:00 18

Compania israeliana HAT International a obtinut drepturile exclusive de comercializare in Romania a telefoanelor mobile produse de firma sud-coreeana Samsung, contractul avand o durata de un an cu posibilitate de prelungire pentru inca un an, se arata intr-un articol publicat de Jerusalem Post.
Contractul reprezinta lansarea pe piata romaneasca a telefoanelor mobile produse de Samsung, intrucat cota pe piata autohtona a acestei companii (cel de-al treilea producator mondial), este actualmente zero. Jerusalem Post scrie ca HAT International estimeaza ca vanzarile  de telefoane Samsung in Romania sa atinga 20 de milioane de dolari anual. Este un obiectiv ambitios, daca nu imposibil de atins, intrucat valoarea pietei romanesti de telefoane mobile este de 80 de milioane de dolari anual, iar Samsung nu a reusit sa atinga la nivel european decat o cota de piata de sub 5%, apreciaza analisti ai pietei telecom.
Firma israeliana a platit pentru drepturile de comercializare un milion de dolari, iar Samsung s-a angajat sa investeasca 2,5 milioane de dolari in publicitate. Conform contractului, HAT este obligata sa achizitioneze minimum 150.000 de terminale de la firma sud-coreeana.
Presedintele companiei distribuitoare, Isaac Voldman, a declarat ca firma a primit deja comenzi pentru 30.000 de telefoane inaintea inceperii activitatii si spera sa atinga o cota de 8% din piata telefoanelor mobile din Romania.
Comercializarea va fi realizata prin intermediul filialei HAT Romania, infiintata in urma cu patru ani. HAT Romania a distribuit  terminale mobile produse de Mitsubishi, producator care a renuntat, recent, la acest domeniu.
Firma HAT distribuie telefoane celulare produse de Mitsubishi, Samsung, THB si Sendo in mai multe tari din lume, cum ar fi Israel, Grecia, Romania, Bulgaria, Africa de Sud, Polonia si India. Compania a inregistrat, anul trecut, vanzari de 22 de milioane de dolari.
 Unul dintre principalii distribuitori de telefoane mobile din Romania, GlobalNET, a anuntat ca nu va colabora cu firma israeliana.
"Este de neinteles faptul ca reprezentanta Samsung in Romania care este condusa de un manager roman a dat exclusivitate pentru telefoanele Samsung unei firme din Israel, spune Liviu Nistoran, presedintele GlobalNET. Pentru GlobalNET este cu atat mai bizar pentru ca oricum reprezentanta Samsung nu are pus la punct un sistem de servicii post vanzare, respectiv asigurarea service-ului in cazul unor defectiuni. In aceste conditii, GlobalNET nu va achizitiona produse de la aceasta firma israeliana pentru ca nu doreste sa-si periclicteze relatia cu clientii, tocmai datorita acestor servicii post vanzare deficitare si care nu sunt in concordanta cu standardele asumate de GlobalNET pentru a multumi cumparatorii."
 Nistoran crede ca " in conditiile in care cota de piata a Samsung in Romania este aproape zero, ar fi fost indicat ca aceasta companie sa-si alega un distribuitor puternic, de renume, care sa-i consolideze si sa impuna o prezenta semnificativa pe aceasta piata."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24