Prima pagina

Teszari pune gaj 80% din actiunile RCS&RDS pentru creditul intermediat de ING si Citi

Teszari pune gaj 80% din actiunile RCS&RDS pentru creditul intermediat de ING si Citi
04.12.2007, 18:43 84

Omul de afaceri Zoltan Teszari, proprietarul operatorului telecom RCS&RDS, a pus ca garantie pentru un imprumut de la un consortiu de 14 banci atat actiunile pe care le detine in nume propriu, cat si pachetul de 78% din RCS&RDS pe care il detine prin compania Cable Communications Systems N.V.
RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, a ratat in urma cu o luna listarea la Londra din cauza conditiilor nefavorabile de pe pietele internationale de capital si a anuntat ca isi va acoperi finantarile necesare printr-un imprumut sindicalizat de 500 mil. euro, aranjat de bancile ING si Citi (Citibank Londra).
Imprumutul a fost suprasubscris, afirma surse de pe piata financiara. Acestea mentioneaza ca semnarea contractului de imprumut este intarziata de obiectiile de ordin juridic ridicate de una dintre bancile din sindicat.
RCS&RDS are nevoie de peste 200 mil. euro pentru extinderea retelei de telefonie mobila din Romania si intrarea pe alte piete din regiune.
Conform datelor disponibile in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, actionarul majoritar al RCS&RDS - compania Cable Communications Systems N.V., si actionarii persoane fizice Zoltan Teszari, Virgil Dan si Zoltan Horvath au pus ca garantie actiunile detinute la RCS&RDS, pentru un imprumut a carui valoare nu este specificata si care va fi furnizat de 14 banci. Actiunile puse gaj reprezinta, cumulat, 79,22% din capitalul social al RCS&RDS. Astfel de operatiuni sunt frecvente in cazul antreprenorilor care pun gaj actiunile pe care le detin la companii sau active imobiliare pentru a contracta imprumuturi.
Bancile care vor acorda imprumutul sunt, conform datelor disponibile in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, ING (Romania), ING (Olanda), RBS-CBFM (Olanda), Allied Irish Banks (Irlanda), Alpha Bank (Romania), Bank Austria Creditanstalt (Austria), Commerzbank ZRT (Ungaria), Dexia Investments (Irlanda), EFG Private Bank (Luxemburg), KBC Finance (Irlanda), Natixis (Luxemburg), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie), Westlb AG (Germania) si Banca Comerciala Romana.
Conform datelor din document, garantia pe actiunile RCS&RDS a fost pusa ca urmare a unui act aditional incheiat intre parti, datat 19 octombrie 2007. RCS&RDS a anuntat pe 6 noiembrie 2007 ca renunta la listarea la Bursa din Londra.
Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. RCS&RDS furnizeaza servicii de televiziune prin cablu, internet, comunicatii de date si telefonie.
Pe langa Romania, RCS&RDS mai deruleaza operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia si avea aproape 5 milioane de clienti la jumatatea acestui an. RCS&RDS a avut anul trecut venituri de 297 mil. $ si un profit operational (EBITDA) de 109 mil. $.
Conform Anuarului Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF si Capital Partners, RCS&RDS avea o valoare de piata de 1,65 mld. euro (2,4 mld. $).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO