Prima pagina

Tintirea inflatiei se transforma la BNR in prognozarea inflatiei

Tintirea inflatiei se transforma la BNR in prognozarea inflatiei

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

08.02.2008, 18:54 27

BNR a admis pentru a doua oara in ultimele patru luni ca tinta de inflatie pe 2008 de 3,8% este total compromisa si a schimbat iarasi in crestere puternica prognoza de inflatie pentru 2008 la 5,9% de la 4,3%, transformand astfel tinta de inflatie intr-un instrument fara valoare.
Inflatia va continua sa urce in lunile urmatoare, astfel ca va depasi nivelul de 8% la sfarsitul acestui trimestru, insa ar trebui sa coboare la 5,9%, pana in decembrie, a explicat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Aceasta este noua prognoza a BNR pentru 2008, cu 1,6 puncte procentuale mai mare decat cea facuta pe 30 octombrie 2007, cand mai fusese o data modificata in crestere, ca urmare a alarmei inflationiste din toamna.
Cresterea peste plan a preturilor la alimente din ultimele sase luni determina astfel BNR sa lucreze in primul rand cu prognoza de inflatie, indicatorul dupa care se vor orienta bancile si investitorii pe piata acum.
Banca Nationala si-a asumat in august 2005 un program ambitios de tintire a inflatiei, care presupune ca dupa ce este anuntata o tinta de inflatie cu opt trimestre inainte, sa isi asume acest obiectiv si sa recurga la orice mijloace pentru atingerea acestuia. Banca isi ajusteaza insa trimestrial prognoza de inflatie pentru urmatoarea perioada, in functie de conditiile pietei. Bulversarile financiare din ultimele sapte luni au facut insa ca prognoza sa devina mai importanta si mai credibila decat tinta. Practic, de la adoptarea regimului de tintire a inflatiei in 2005, BNR nu a reusit decat o data din patru exercitii - in 2006 - sa aseze inflatia in intervalul dorit.
"Aceasta umflatura, aceasta cocoasa cum am denumit-o, are in opinia noastra un caracter temporar. Ea se poate transforma insa intr-o spirala preturi-salarii, ne pandeste acest pericol."
Intr-un discurs care s-a intins pe mai mult de doua ore, Isarescu a reluat tema necesitatii coordonarii actiunilor de politica monetara cu cele ale Guvernului privind disciplina fiscala, dar si a temperarii cresterii veniturilor populatiei, care trebuie sa fie corelate cu castigurile de productivitate. In mod formal, BNR pastreaza neschimbata tinta de inflatie pentru anul acesta (3,8%), incercand sa foloseasca acest nivel in continuare ca o ancora pentru asteptarile pietei privind nivelul inflatiei.
"Optiunea noastra nu este pentru revizuirea tintelor, nu pentru ca asta ar insemna sa cedam, ci pentru ca avem sansa sa coboram inflatia. Incercam sa dam acea incredere, pen-tru ca putem sa depasim momentul - dar cu politici adecvate." Isarescu spune ca inflatia se va stabiliza in trimestrul al doilea, iar abia in a doua jumatate a anului va reintra pe o tendinta descendenta.
Anticipand absorbtia excesului de cerere din economie in prima parte a anului viitor, BNR anticipeaza ca inflatia va cobori la 3,9% in decembrie 2009, fata de 4,3%, cat estima in noiembrie. Pentru 2009, tinta de inflatie a fost stabilita la 3,5%, cu intervalul de variatie de plus/minus 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO