Prima pagina

Tranzactie de 3 milioane de euro pe piata informatiilor legislative

Tranzactie de 3 milioane de euro pe piata informatiilor legislative
17.06.2005, 19:42 322

Grupul olandez Wolters Kluwer, una dintre cele mai mari case de editura si furnizor de informatii din lume, si-a facut recent intrarea in Romania prin cumpararea pachetului de 80% din actiunile firmei EON Programming Romania.

Wolters Kluwer, cu venituri de peste 3,3 mld. euro pe an, este primul investitor strategic care a intrat pe piata bazelor de date legislative pe suport electronic din Romania, domeniu creditat cu o rata mare de crestere fata de nivelul actual de 4 - 5 milioane de euro pe an.

Tranzactia prin care olandezii au preluat controlul afacerii EON, una din cele mai mari companii de profil, se ridica la o valoare de aproximativ 2,6 - 3 milioane de euro.

"Discutiile cu olandezii au inceput in urma cu un an. Au fost atrasi de potentialul de crestere al pietei de informatii legislative din Romania, care este acum de 4 - 5 ori mai mica decat Ungaria si cu mult sub cea a Poloniei, estimata la 40 mil. euro pe an", a declarat pentru Ziarul Financiar Andrei Woinaroski, director de marketing si dezvoltare produse noi.

EON Programming este o afacere pornita la mijlocul anilor ''90 sub numele de CTN, preluata in 2000 de catre un grup de tineri specialisti in electronica si calculatoare.

"A fost o afacere care a adus profit in fiecare an. Si in momentul in care am preluat-o era pe profit. Nu am investit mai nimic in ea, dar firma a crescut in cinci ani de la 40 de clienti la peste 3.000 acum. Unul dintre produsele noastre foarte cerute pe piata este SintAct, facilitate care ofera versiuni actualizate ale actelor normative, cu ultimele modificari intervenite", afirma Woinaroski.

Achizitia intareste portofoliul din Europa de Est al diviziei de Legal, Tax & Regulatory Europe, care apartine grupului olandez.

Rolv Eide, director general al diviziei care a cumparat EON, spunea ca un numar de companii din Europa de Est se confrunta cu dezvoltari interesante ale pietei, pe masura ce aceste state doresc sa intre in Uniunea Europeana.

Procesul de implementare al acquis-ului comunitar de catre statele in curs de aderare, cum este cazul Romaniei, va dezvolta puternic piata informatiilor legislative, cred oficialii Wolters Kluwer.

Inainte de tranzactia cu Wolters Kluwer, afacerea EON Programming era detinuta in patru parti egale de catre managerii companiei - Lucian Neagu (35 ani, director general), Andrei Neagu (38 de ani, director financiar), Andrei Woinaroski (37 de ani, director marketing) si Adrian Enache (37 de ani, director tehnic). Cei patru au vandut fiecare un pachet de 20% din actiunile pe care le detin, iar surse din piata afirma ca olandezii vor prelua si restul actiunilor in urmatorii doi ani.

Cei patru actionari romani isi pastreaza functiile in managementul companiei, afirma Woinaroski.

Andrei Neagu si Andrei Woinaroski s-au numarat printre cei cinci proprietari ai furnizorului de servicii de cablu si Internet FX, afacere care a fost vanduta in doua transe in 2000 si 2002 catre englezii de la Metromedia International Group.

Ulterior, operatorii RCS si Astral au preluat impreuna portofoliul FX Communications, care integra si FX Internet.

"Mai avem un business de import de echipamente si motociclete, numit Motor Unu SRL. Vrem sa crestem afacerea EON si este posibil sa facem un start up", afirma Woinaroski.

Compania a inregistrat anul trecut cu circa 30 de angajati o cifra de afaceri de un milion de euro, pentru 2005 fiind prognozata o crestere de 30% - 40%, conform oficialilor EON. Ei nu au detalii privind valoarea profitului, insa bilanturile companiei din 2002 si 2003 indica o rata de peste 10% a profitului.

Portofoliul EON Romania este constituit in proportie de circa 50% de catre companii private, restul fiind reprezentat de catre ministere, case de avocatura, judecatorii sau alte autoritati.

Piata informatiilor legislative este dominata in Romania de EON Romania, Indaco si doua firme din Piatra-Neamt.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24