Prima pagina

UE cere negocieri privind relatiile dintre Serbia si Muntenegru

25.04.2001, 00:00 13



Uniunea Europeana a cerut Muntenegrului si Serbiei sa inceapa negocieri pentru a stabili viitoarele lor relatii in cadrul Federatiei Iugoslave, dupa o victorie neconvingatoare a fortelor muntenegrene pro-independenta in scrutinul de duminica.

Coordonatorul politicii externe a UE, Javier Solana, a cerut liderilor celor doua republici sa ajunga la noi aranjamente constitutionale care sa fie acceptabile pentru ambele parti, relateaza BBC. La randul sau, Departamentul american de Stat a sugerat inceperea unui dialog serios intre Serbia si Muntenegru.

Conform rezultatelor alegerilor generale din Muntenegru, coalitia presedintelui Milo Djukanovici a obtinut victoria, dar la o distanta foarte mica de alianta care doreste ramanerea in cadrul Iugoslaviei.

Dupa numararea a aproape 99% din voturi, "Victoria Muntenegrului", formatiunea lui Djukanovici, a obtinut 42,05% din sufragii, in timp ce miscarea impotriva independentei s-a bucurat de sprijinul a 40,67% din electorat, diferenta fiind de mai putin de 5.000 de voturi.

Alianta Liberala, o alta formatiune ce se pronunta pentru independenta, a obtinut 7,65%, restul voturilor fiind impartite de partidele etnicilor albanezi, suporterii fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici si Partidul Radical Sarb.

Djukanovici continua sa insiste asupra faptului ca rezultatul alegerilor deschide drumul pentru independenta Muntenegrului, dar va trebui sa obtina sprijinul Aliantei Liberale pentru a forma noul guvern.

"Important este faptul ca optiunea politica pentru proclamarea unui stat muntenegrean independent a obtinut victoria", a spus presedintele republicii iugoslave.

Insa Solana a avertizat ca "UE se opune oricaror masuri unilaterale care ar putea duce la destabilizarea regiunii". ai Suedia, detinatoarea presedintiei Uniunii, l-a avertizat pe Djukanovici ca nu trebuie sa treaca la actiuni grabite in directia desprinderii de Belgrad.

"Rezultatele alegerilor din Muntenegru nu ofera un mandat clar pentru a convoca un referendum privind independenta, iar guvernul de la Podgorita ar trebui sa inceapa negocieri serioase cu Serbia in legatura cu viitorul lor comun", a declarat ministrul suedez de externe, Anna Lindh.

In Serbia, politicienii s-au declarat foarte multumiti de faptul ca victoria zdrobitoare a blocului pro-independenta prezisa inainte de scrutin nu s-a produs.

"Rezultatele reprezinta o surpriza imensa, mai ales din perspectiva previziunilor facute anterior. Muntenegrenii sunt divizati in proportii aproape egale in chestiunea independentei si nu exista o baza pentru convocarea unui referendum", a spus vicepremierul sarb Zarko Koraci.

La randul sau, presedintele iugoslav Voislav Kostunita a declarat ca procentul important de oameni care au votat impotriva independentei a redat sperante privind mentinerea Federatiei Iugoslave, formata in prezent din doar doua republici din cele sase pe care le avea la incepupul anilor '90.

Totusi, presedintele muntenegrean spera sa poata convoca un referendum in cateva luni, afirmand ca independenta este vitala pentru tara sa, pentru ca Muntenegrul nu va putea fi niciodata egal cu Serbia, care are o populatie de 15 ori mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO