Prima pagina

Un euro/loc. au fost investitiile romanilor in fonduri mutuale

09.03.2006, 00:00 9

Fondurile mutuale au atras anul trecut investitii nete in valoare de 76,5 milioane de lei noi (peste 21 mil. euro), ceea ce reprezinta circa 60% din cresterea de activ inregistrata anul trecut la nivelul pietei, conform unei statistici prezentate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Suma este echivalenta cu aproximativ un euro pe cap de locuitor. Fondurile au reusit anul trecut sa atraga 8.900 de investitori noi.

Totusi, investitiile nete ale micilor investitori nu depasesc (14 mil. euro), restul reprezentand banii adusi in piata de bancile care au lansat anul trecut fonduri mutuale noi, respectiv HVB, Banca Transilvania si BCR.

Subscrierile de titluri de fond s-au ridicat in 2005 la 414,7 mil. lei (114,4 mil. euro), in timp ce retragerile au insumat circa 338,5 mil. lei (93,4 mil. euro). Activele fondurilor mutuale au crescut anul trecut cu 35,6 mil. euro, atingand la sfarsitul anului 92,7 milioane de euro.

Administratorii de fonduri spun ca evolutia de anul trecut a fost buna, insa nu este inca multumitoare, din cauza obstacolelor care au aparut pe parcursul anului.

"Cresterea numarului de investitori cu doar 14,4% este insuficienta. In plus, investitia medie pe investitor este inca destul de redusa", a declarat Dan Nicu, presedintele UNOPC.

"Au existat si neajunsuri care au impiedicat obtinerea unor rezultate mai bune, cum sunt lipsa de instrumente de investitii si procesul greoi de adaptare la noua legislatie", a explicat Nicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO