Prima pagina

Wintershall are proiecte de investitii de 41 mil. euro

17.03.2005, 00:00 11


Compania germana de petrol si gaze Wintershall isi concentreaza strategia de expansiune in Romania pe investitii in toate segmentele pietei de gaze, fara sa excluda insa achizitii care ar putea completa portofoliul in zona distributiei, a declarat Rainer Seele, membru in boardul de conducere al Wintershall.


"Dupa faza de due dilligence la Distrigaz Nord, am luat decizia strategica pentru a ne extinde prin investitii pentru infiintarea de noi distributii in sudul Romaniei", a explicat oficialul german motivul pentru care Wintershall s-a retras in toamna anului trecut din cursa pentru achizitia Distrigaz Nord.


Valoarea proiectelor de investitii in domeniul transportului, distributiei, explorarii si productiei de gaze pentru perioada urmatoare este estimata la circa 55 mil. $ (41 mil. euro).


Wintershall a intrat pe piata la inceputul anilor O90 cu comert de gaze din Rusia, insa descoperirea recenta de gaze in sudul Transilvaniei a facut ca germanii sa fie interesati de completarea portofoliului cu productie, distributie si transport de gaze.


Principalul pilon al afacerilor Wintershall in Romania ramane insa cel al vanzarilor de gaze din Rusia, care anul trecut a fost de aproximativ 300 mil. euro. "In 2004, volumele de gaze vandute pe piata romaneasca au scazut cu circa 20% fata de anul anterior, datorita faptului ca importurile s-au redus pe timpul verii", a comentat Seele.


Vanzarile se realizeaza prin companii cu actionariat Wintershall precum WIEE, Wirom Gas si WIEE Romania. In toate aceste companii, Wintershall are detineri egale cu cele ale gigantului rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume.


Operatiunile locale ale Wintershall au fost reorganizate inca de anul trecut, cand casa de comert Wirom Gas s-a orientat catre infiintarea de distributii locale private in patru locatii din sudul Romaniei - Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita si Giurgiu.


Wirom Gas are un plan de investitii de 17 mil. $ (12,6 mil. euro) pentru cele patru distributii private de gaze, care ar urma sa aduca pana in 2007 in portofoliu pana la 100.000 de consumatori casnici si mari consumatori industriali.


Principalii actionari ai Wirom Gas sunt WIEE Zug (joint-venture intre Wintershall si Gazprom) care detine pachetul majoritar, respectiv Distrigaz Sud, companie achizitionata de Gaz de France.


"Am avut negocieri constructive cu reprezentantii Gaz de France, ei urmand sa sustina proiectele de dezvoltare ale Wirom Gas", a mai spus Seele. Wintershall a anuntat de asemenea ca pentru acest an este prevazuta forarea unei sonde de explorare si a uneia de exploatare, cu o valoare totala estimata la 8,2 mil. $ (6,3 mil. euro).


In plus, compania germana este interesata sa investeasca in construirea unui gazoduct care sa aduca gaze rusesti via Ucraina. "Wintershall este interesata de tronsonul romanesc al acestei conducte de transport, proiect cu o valoare de circa 30 mil. $ (circa 23 mil. euro), conform studiului de fezabilitate. In acest proiect sunt implicate si companiile romanesti Romgaz si Transgaz", a precizat oficialul german. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO