Prima pagina

Ziarul Financiar a lansat leul greu

Ziarul Financiar a lansat leul greu
01.07.2005, 15:02 96

Semn de sanatate al economiei romanesti, leul a redevenit insemn national, incheierea tranzitiei economice, readucerea economiei romanesti la valori europene - au fost aprecierile presedintelui Basescu, ale premierului Tariceanu si ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu, la momentul lansarii leului greu.



Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au fost primii romani care au retras noii bani dintr-un bancomat al BRD - Groupe Societe Generale, in cadrul unei festivitati organizate de Ziarul Financiar.



Sosit la sediul central al BRD cu cateva minute inainte de miezul noptii de joi spre vineri, Basescu a schimbat cateva cuvinte cu oficialii prezenti si s-a retras pentru putin timp solicitand asistenta unui reprezentant al bancii pentru a-si testa cardul la un alt bancomat din incinta.



El s-a alaturat apoi premierului Tariceanu si celorlalte oficialitati, printre care presedintele BRD - Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, vicepremierul George Copos si fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu.



"Am venit sa vad ce-a iesti din ce-am sadit" i s-a adresat Tanasescu sefului statului. Basescu i-a replicat promt: " Daca l-ai sadit tu, iese sigur stramb".



Imediat, pe un ecran de mari dimensiuni, a inceput numaratoarea inversa care anunta venirea momentului zero, adica intaiul minut al zilei de 1 iulie. Traian Basescu a fost invitat de directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, sa extraga primele bancnote cu leul greu.



Presedintele a scos din ATM-ul BRD patru bancnote noi, de 5 lei, 10 lei, 50 de lei si 100 de lei. Fluturand in fata camerelor de televiziune noile cupiuri, Basescu a explicat corespondenta valorica a acestora cu vechile insemne.



"Multumesc mult tuturor celor care au facut posibila aparitia leului greu, care este un semn de sanatate in economia romaneasca", a afirmat seful statului.



El a fost urmat de premierul Tariceanu, care a pregatit pentru acel moment un mic catren: " Se-nplineste gandul meu/ Tariceanu si Basescu, vin astazi cu Isarescu/ sa v-aduca un nou leu/ leul greu".



Dupa ce a efectuat aceeasi operatiune, Isarescu a declarat, pe un ton mai sobru, ca leul nou readuce moneda romaneasca la valori europene, demne de statutul de moneda convertibila.



Guvernatorul BNR a reiterat avantajele denominarii si a afirmat ca leul nou transmite un mesaj proeuropean si anume ca societatea si economia romaneasca se despart de o perioada inflationista si se inscriu pe o traiectorie de performanta si competitivitate. In opinia oficialului bancii centrale, noua moneda va usura trecerea la euro.



"In aceste conditii, nu-i doresc viata lunga, ci o viata sanatoasa", a conchis Isarescu.



In completare, Basescu a evidentiat rolul de insemn national al monedei, alaturi de drapel, imn si stema.



"Moneda este al patrulea insemn national care defineste brand-ul de tara", a adaugat presedintele Romaniei.



Seful statului a tinut sa aminteasca momentele neplacute pentru moneda nationala din istoria ultimilor 15 ani, evocand deprecierea puternica din anul 1997.



"De atunci leul a ajuns aproape ca un maidanez. S-a depreciat, ajungand la un raport de 30.000 de lei pentru un dolar", a mai spus Basescu.



El a incheiat multumind Bancii Nationale pentru efortul de a transforma moneda "intr-un leu greu, un leu puternic, asa cum poate fi si natiunea romana".



Si premierul Tariceanu a avut o noua interventie, exprimandu-si convingerea ca denominarea reprezinta un pas care marcheaza incheierea tranzitiei in domeniul economic si aduce leului valoarea meritata in raport cu starea economiei. El l-a asigurat pe guvernatorul BNR de tot sprijinul Guvernului in demersurile facute de banca centrala.



Cei trei oficiali au parasit incinta BRD in jurul orei 00.30 pentru a inaugura si bancomatele cu lei noi de la Alpha Bank. La incheierea celui de-al doilea moment festiv, ei s-au retras pentru cateva clipe intr-un restaurant din apropierea sediului Alpha Bank.



Evenimentul organizat de Ziarul Financiar a marcat intrarea in circulatie a noilor bancnote si monede, reprezentand valori de 10.000 de ori mai mici decat cele inscrise pe cupiurile vechi. Astfel, corespondetul a 10.000 de lei vechi va fi noua unitate monetara - un leu greu.



Dupa patru luni de afisare dubla a preturilor, romanii vor utiliza in paralel, pana la sfarsitul anului viitor, atat leii noi cat si bancnotele si monedele vechi. Cupiurile vechi isi vor pierde puterea circulatorie de la 1 ianuarie 2007. Preschimbarea lor va fi asigurata, insa, de BNR pe termen nelimitat.



Ideea denominarii a fost promovata de banca centrala in urma cu trei - patru ani, insa decizia taierii zerorurilor din coada leului a fost amanata pana la mijlocul anului trecut, una dintre cauze fiind rata inalta a inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO