Profesii

25 de mutari la nivel de top management in ultima luna. Au companiile planuri de back-up pentru plecarea executivilor?

25 de mutari la nivel de top management in ultima luna. Au companiile planuri de back-up pentru plecarea executivilor?
20.01.2009, 18:30 109

Cel mai spectaculos anunt la nivel de top management a venit saptamana trecuta, cand Petru Vaduva, 48 de ani, a preluat conducerea celui mai mare holding local, detinut de omul de afaceri Ion Tiriac. Recrutarea lui Vaduva vine la cateva luni dupa ce anuntul privind plecarea Ancai Ioan, 44 de ani, de la conducerea afacerilor lui Ion Tiriac, a luat prin surprindere mediul de business.

Alti 24 de manageri au plecat din companiile in care lucrau, si-au incheiat mandatul sau au fost inlocuiti. Exista insa si cazuri in care companiile au desemnat executivi pe pozitii care ramasesera neocupate timp de cateva luni.
Doi dintre "veteranii" managementului local, Ioan Balan, 61 de ani, de la Covalact si Liviu Turdean, 74 de ani, de la Farmec Cluj-Napoca, s-au retras de la conducerea celor doua companii, dupa 26, respectiv 40 de ani.
Schimbari semnificative au avut loc si pe piata de IT&C: austriecii de la Romsys l-au recrutat pe Horatiu Berdila pe pozitia de director general de la Softwin, Dinu Malacopol, directorul diviziei de business al UPC, unul din cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, a parasit functia detinuta in cadrul operatorului la inceputul acestei luni, iar Anca Podoleanu nu va mai fi de la inceputul lui februarie director de resurse umane al Vodafone. Reprezentantii operatorului de telefonie mobila au anuntat ca au demarat un proces de recrutare pentru a identifica un candidat pe pozitia de director de HR.
Lista executivilor care si-au parasit sau urmeaza sa isi paraseasca functiile este completata de Bernard Arnaud, care pleaca de la conducerea Distrigaz Sud, Valeriu Steriu, care a renuntat la functia de vicepresedinte de operatiuni si dezvoltare in cadrul producatorului de lactate LaDorna, Bogdan Desliu, care a demisionat de conducerea River Invest, dezvoltatorul Sema Parc.
Producatorul de lactate Danone l-a numit pe francezul Stephan Batoux in functia de director general al filialei din Romania si al tarilor din zona Adriaticii, iar Carrefour a adus-o la conducerea departamentului de expansiune pe Anca Anton Damour, dupa plecarea Mihaelei Grosu. Patricia Petersen si Andrew Kingston, cei doi parteneri straini ai casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) s-au retras din firma.
Directorul general al producatorului de mezeluri H&E Reinert Romania, Ovidiu Bocaniciu, a renuntat la functie si a fost inlocuit cu Liviu Pirjolescu. Monica Barbu, sefa pe retail a firmei de consultanta imobiliara Colliers International, a parasit firma in decembrie.
De la 1 ianuarie, Zoltan Szoke este noul country sales director al producatorului de profile si structuri metalice si panouri sandwich Ruukki Romania.
Radisson SAS, hotelul de cinci stele cu cea mai mare capacitate din Capitala, are un nou manager, in persoana lui Ali Yilmaz Yildirimlar. Producatorul de ciorapi pentru femei Adesgo l-a numit pe israelianul Goer Meir in functia de director general, iar producatorul de conserve Hame Romania un nou director general in persoana lui Daniel Popescu.
UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie de profil, l-a numit director general pe austriacul Andreas Obrist, iar Gheorghe Carabasan, vicepresedinte al CEC, a fost avansat in functia de prim-vicepresedinte.
Ultimele doua mutari au venit de la Paul Nuber care a anuntat ca va pleca de la conducerea Nestle Romania si de la Garanti Bank, unde urmeaza sa fie numit un nou director general, Murat Atay, care il va inlocui pe Berat Icinsel, potrivit unor surse din piata.
O alta miscare surprinzatoare a fost plecarea lui Stere Farmache de pe pozitia de director general al Bursei de Valori Bucuresti, dupa aproape 14 ani. Farmache, 52 de ani, a preluat de la 1 ianuarie postul de prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank Romania si pe cea de membru al CA al bancii.
Faptul ca de la inceputul acestui an au fost anuntate cel putin 25 de mutari in management pare usor surprinzator intr-o piata in care se vorbeste tot mai mult despre reticenta managerilor de a-si schimba jobul pe fondul contextului economic instabil. Argumentul specialistilor in resurse umane este simplu: oamenii buni vor avea mereu de lucru.
O alta explicatie pentru numarul mare de mutari anuntate este faptul ca recrutarile pentru functii executive au inceput cu cateva luni in urma.
In cazul in care nu exista un manager in interiorul companiei care sa preia o pozitie ramasa libera si se apeleaza la o companie de executive search, "durata medie de plasare a unui executiv de top este de patru luni, de la momentul in care este preluata misiunea de catre recruiter si pana se semneaza contractul", spune Radu Manolescu, managing partner al companiei de executive search K.M. Trust & Partners.
Pe de alta parte, numarul schimbarilor in pozitiile manageriale pare mai degraba normal decat mare, deoarece cele mai multe schimbari au, de regula, loc in perioade de criza, este de parere Iuliana Stan, business manager al Human Synergistics Romania, companie care se ocupa de diagnosticarea culturii organizationale.
"Schimbarea este singurul lucru bun care se poate intampla in astfel de vremuri, pentru ca lipsa ei implica inertie si actiuni in paradigme cunoscute care dau rezultate doar in contexte predictibile. In context de criza atat oamenii, cat si organizatiile au nevoie sa faca actiuni noi, diferite si curajoase pe care nu si le-ar fi asumat in mod normal", explica Stan.
Varianta cea mai simpla in cazul in care un manager decide sa paraseasca o companie este sa existe cel putin un om (ideal trei) in organizatie care sa il inlocuiasca.
Studiile arata ca firmele cu planuri de succesiune au performante financiare mai bune decat cele care raman "descoperite" de plecarea unui executiv.
Manolescu este de parere ca majoritatea multinationalelor cu prezenta la nivel local au planuri de succesiune pentru cele mai importante pozitii din companie.
"Teoria spune ca dupa primul an de mandat trebuie sa ai un manager pregatit sa iti ia locul, in al doilea an trebuie sa ai doi manageri, in al treilea an - trei manageri. Multi executivi risca sa nu isi primeasca integral bonusul daca nu au un plan de succesiune in spate", explica Manolescu.
"Un plan de succesiune tinde sa reprezinte mai degraba un nume desemnat intr-o lista, nu un succesor pregatit de si in spiritul celui pe care il va inlocui", afirma Stan.
 
Hotelul InterContinental are un nou sef
Johnatan Soper (foto), 58 de ani, managerul hotelului de cinci stele InterContinental din Capitala, a fost inlocuit cu un alt expat din cadrul lantului, Marten Schoenrock. Absolvent al Scolii de la Lausanne, una dintre cele mai renumite in industria hoteliera, Soper a ocupat prima pozitie in cadrul lantului InterContinental in 1981, ca general manager al Hotelului InterContinental Livingstone din Zambia. Intre timp a ocupat functii in cadrul lantului in diferite colturi ale lumii, in estul Africii sau in Iordania, ultima pozitie inainte de a veni in Romania fiind aceea de general manager al Ceylan InterContinental in Istanbul. In Romania, unde a sosit in ianuarie 2007, Soper a incercat sa schimbe imaginea hotelului InterContinental Bucuresti, care este acum operat sub contract de management, dupa mai multi ani de franciza. La 42 de ani, Marten Schoenrock are o vechime de 17 ani in cadrul lantului hotelier InterContinental Hotels Group. Schoenrock vine la Bucuresti de pe pozitia de hotel manager, pe care a ocupat-o la InterContinental Berlin in ultimii doi ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO