Profesii

8 pasi spre a fi multumit cu slujba ta

12.07.2004, 00:00 74

"Daca nu poti fi cu cel pe care-l iubesti, iubeste-l pe cel cu care esti", spune un cantec. Acelasi lucru poate fi spus si despre slujba ta, mai ales in actuala stare economica. Asta nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi cu ideea ca vei petrece inca sase luni de plictiseala, stres si suferinta in asteptarea sfarsitului recesiunii. Trebuie doar sa depui mai mult efort pentru a fi multumit cu actuala ta slujba. Sa incerci sa te adaptezi la situatia prezenta presupune mult mai putin risc si efort decat sa cauti si sa incepi o noua slujba. Si, o data ce vei face cateva schimbari fundamentale, ai putea simti ca te afli acolo unde vrei, cel putin deocamdata. Iata opt pasi pe care i-ai putea face pentru a profita de prezent.
1. Concentreaza-te asupra modului in care faci ceva, si nu asupra a ceea ce faci. Multti dintre noi cred ca cea mai mare satisfactie profesionala se obtine gasind slujba perfecta, dar asta inseamna sa pui caruta inaintea calului. Primul pas in a face ceea ce-ti place este da devii genul de persoana care poate avea succes in slujba ideala. Cand te imaginezi lucrand in slujba perfecta, cum te-ai descrie in acel rol? Poti incerca de pe acum sa atingi atributele pe care doresti sa le ai.
2. Gaseste-ti un mentor. Exista sanse sa gasesti pe cineva din personal de la care poti invata multe, chiar daca nu are acelasi tip de slujba. Un mentor bun te poate ajuta sa privesti critic obeictivele pe care ti le propui si felul in care vrei sa le atingi. Oricum, va trebui sa alegi pe cineva care are succes si este multumit de rolul pe care-l joaca in cadrul organizatiei.
3. Combina-ti talentele cu obiectivele companiei. Incearca sa gasesti o modalitate de a-ti pune talente in valoare, in concordanta cu nevoile companiei. Primul pas este de a-ti cunoaste propriile puteri. Apoi va trebui sa afli de ce are nevoie compania pentru a ramane competitiva si cum poti contribui tu la atingerea acestui tel.
4. Recunoaste-ti cel putin o slabiciune si incearca sa o depasesti.
Aceasta operatiune poate avea succes daca admiti ca nu esti probabil angajatul perfect. Este usor sa dai vina pe altcineva. Incearca sa gasesti o slabiciune a ta si sa o depasesti, imbunatatind relatiile cu sefii si colegii. O slabiciune nu trebuie sa fie neaparat un lucru pe care-l faci gresit, ci si un domeniu in care iti trebuie mai multa experienta sau incredere.
5. Afirma-te. Dupa cum exista lucruri pe care trebuie sa le imbunatatesti, exista si lucruri pe care le faci bine, dar acest lucru nu este recunoscut. De fapt, faptul ca nu esti apreciat cum trebuie este unul din motivele pentru care te simti nemultumit. De aceea, trebuie ca tu sa-i arati sefului lucrurile pe care le poti face.
6. Profita de cursurile gratuite de instruire. Chiar daca nu iti folosesc pe moment, profita de ele. Iar daca compania nu ofera astfel de cursuri, cere tu organizarea lor.
7.  Cere si ti se va da. De multe ori managementul firmei nu-ti ofera ceea ce vrei sau ai nevoie nu pentru ca nu vrea, ci pentru ca ignora acest lucru. De aceea, trebuie sa iei tu initiativa, pentru ca sefii sunt prea ocupati si obositi ca sa se mai gandeasca si la asta.
8.Creeaza-ti propriul proiect. Creandu-va propriul proiect va poate reda inspiratia si controlul care va lipseste acum. Este bine sa incepeti cu lucruri marunte, cum ar fi rearanjarea biroului, de exemplu.
Daca dupa ce incercati aceste metode continuati sa va simtiti plictisiti si nemultumiti, este timpul probabil sa trimiteti CV-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO