Profesii

Absolventii de MBA, mult mai dispusi sa-si deschida propria afacere

21.11.2005, 19:02 15

Absolventii romani ai programelor de Master of Business Administation (MBA) sunt mult mai dispusi sa isi deschida o afacere proprie decat cei britanici, in randul carora majoritatea se vad lucrand ca angajati ai unor companii, a declarat Michael Green, International Partnership Manager, in cadrul Open University Business School (OUBS) din Marea Britanie, partenerul companiei romanesti Codecs.

"In Marea Britanie chiar se fac eforturi pentru a-i determina pe oameni sa-si deschida propria afacere pentru a mentine dinamismul economiei. In Romania, exista multe oportunitati pentru ca au loc multe schimbari", a explicat el.

Green spune ca piata romaneasca de educatie de business de tipul MBA este in crestere, la fel si numarul persoanelor interesate de acest gen de programe. Pe piata au aparut tot mai multi furnizori de astfel de programe, printre cei mai cunoscuti numarandu-se, alaturi de Codecs, ASSEBUS sau MBA Romano-Canadian.

"In Romania, absolventii de MBA formeaza inca un grup destul de elitist, pentru ca nu exista prea multe persoane care sa aiba aceasta calificare. Insa ei sunt importanti, pentru ca, prin pregatirea lor, pot ajuta la dezvoltarea economiei", a declarat Green.

Reprezentantul OUBS spune ca, pe masura ce tot mai multe companii multinationale vin sa investeasca in Romania, creste si nevoia de manageri bine pregatiti. "MBA-ul este similar antrenamentului unui atlet care alearga in cursa de o suta de metri. Nu poate face fata fara pregatiri, fara antrenament si mai ales fara sa stie ce senzatii va experimenta", afirma el.

Green spune ca desi se considera ca un certificat MBA poate reprezenta un avantaj in perspectiva obtinerii unui salariu bun, unul dintre cele mai importante roluri ale acestui tip de pergatire este acela ca poate creste increderea unui absolvent in fortele proprii. "MBA-ul este o garantie a studiilor si a abilitatilor persoanei, insa performantele depind si de persoana respectiva si de felul in care aceasta va reusi sa valorifice cunostintele acumulate", afirma Green.



Cresteri mai mici

Rata de crestere a salariului de baza al absolventilor de MBA s-a temperat anul acesta, ajungand la 18%, in conditiile in care in 2002 se situa la 39%, potrivit unui studiu realizat de Association of Masters of Business Administration in Marea Britanie. Aceasta scadere este pusa pe seama sfarsitului perioadei de boom tehnologic si stabilizarii raportului cerere - oferta pe piata de MBA. In prezent, salariul de baza mediu al unui absolvent de MBA este in Marea Britanie de 66.500 de lire sterline (97.900 de euro) pe an. Potrivit unor estimari realizate de Codecs in Romania, un absolvent de MBA poate castiga cu circa 34% mai mult in primul an de activitate. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO