Profesii

ACCA sau cum se invata contabilitate in stil britanic

20.01.2003, 00:00 1075

Unul dintre cele mai ravnite atestate in domeniul financiar-contabil la nivel de top MBA este diploma ACCA, acordata de Asociatia Contabililor Autorizati din Marea Britanie, cea mai mare si mai dinamica organizatie internationala a contabililor autorizati.
Programele de studiu ale ACCA devin din ce in ce mai cunoscute si in Romania in conditiile in care de sase ori mai multi romani decat in 1997 sunt interesati sa obtina diplome de certificare acordate de Association of Chartered Certified Accountants.
"Majoritatea candidatilor la examenele ACCA sunt angajatii puternicelor firme de consultanta financiara din Big Four (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young si Deloitte & Touche). Ei isi dau examenele pentru a se conforma standardelor interne ale acestor multinationale, care le platesc costul sustinerii examenelor", spune Raluca Artimon, customer service assistant la British Council, organizatie care supervizeaza desfasurarea examenelor ACCA in Romania.
Programa este elaborata in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS) si este apreciata de catre specialistii ONU drept una dintre cele mai cuprinzatoare si prestigioase din lume. Disciplinele din programa nu se axeaza strict pe domeniul financiar-contabil, ci urmaresc formarea profesionala ca manager a studentilor.
In maxim zece ani de la inscriere studentii trebuie sa promoveze 14 examene, organizate pe trei niveluri (de baza, avansat si expert) pe care le programeaza dupa preferinte, dar fara a depasi patru examene pe sesiune.
Printre examenele obligatorii se numara, pe langa cele strict referitoare la abilitatile de analiza financiara, contabilitate sau audit, si subiecte din arii conexe de management, cum sunt managementul resurselor umane, sisteme informationale, sau drept international si comercial.
Dupa incheierea cu succes a fiecarui nivel cursantilor li se acorda diplome care specifica stadiul atins.
In urma unui parteneriat strategic intre ACCA si Oxford Brookes University, dupa promovarea primelor doua niveluri (respectiv, a 9 examene din totalul de 14), studentii pot opta pentru prezentarea unui proiect de licenta in urma caruia obtin o diploma universitara de licenta in Contabilitate aplicata, de la aceasta universitate de prestigiu.
In Romania, desfasurarea examenelor ACCA, are loc in doua sesiuni, in iunie si decembrie. Alaturi de British Council in acest program s-au mai implicat si BPP International, ATC International si Institutul Irecson care organizeaza cursuri efective de instruire in vederea abordarii examenelor ACCA.
Costul programului variaza intre  800 si 1.000 de lire sterline care inseamna taxe de inscriere, cotizatie anuala si taxe de examinare. La acestea se adauga cheltuielile pentru procurarea materialelor de studiu direct din Marea Britanie si pentru expedierea acestora prin posta. De exeplu, un manual expediat direct de sursa poate costa pana la 43 de lire sterline. Din a doua jumatate a lunii februarie, manualele pentru toate cele 14 discipline pot fi studiate la centrul de informare si studiu de la British Council.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO