Profesii

An bun pentru business, an bun pentru salariile bancherilor

An bun pentru business, an bun pentru salariile bancherilor

Vicki Elliot, partener la Mercer si director de servicii financiare globale: Pe masura ce companiile din sectorul financiar se raspandesc in Europa, este mai putin important unde locuieste directorul. Ca urmare, organizatiile abordeaza determinarea compensatiilor pentru directori intr-un mod pan-european.

29.01.2007, 15:23 20

Performantele puternice inregistrate in business in 2006 s-au vazut in cresterea spectaculoasa a bonusurilor pentru directorii executivi din sistemul bancar din companiile europene, care au ajuns la 121% din salarii. Valoarea totala a compensatiilor anuale a fost de 1,9 mil. lire sterline (2,8 mil. euro), potrivit unui studiu realizat de Mercer Human Resources Consulting.
Directorii de asigurari au primit bonusuri medii care au reprezentat 101% din salariul de baza, atingand astfel un nivel de compensatii banesti de 1,6 mil. lire sterline (2,4 mil. euro), potrivit cercetarii.
"Companiile europene isi consolideaza legaturile dintre politicile salariale si strategia de afaceri, pentru a se asigura ca salariile si compensatiile, in general, reflecta nivelul de performanta", a spus Cahill, partener la Mercer. Acesta a mai precizat ca in situatiile in care directorii isi depasesc targeturile pot primi bonusuri pentru ca, in acest fel, platile devin justificabile in fata actionarilor. Mai mult de jumatate dintre organizatiile analizate, mai precis 52%, nu aveau un plafon maxim de bonusuri pentru pozitiile de conducere.
Directorii executivi din sectorul bancar primesc doar 25% din compensatiile totale directe ca si salarii de baza, in timp ce directorii din asigurari primesc 29% din remuneratii ca si baza salariala. Suma ramasa este platita prin intermediul bonusurilor si al stimulentelor pe termen lung, subliniind astfel importanta platilor variabile si legatura acestora cu nivelul de performata al companiilor.
Dintre repondentii studiului, 39% si-au revizuit planul de stimulente pe termen lung in ultimele 12 luni sau si le revizuiesc in prezent. Actiunile cu restrictie la vanzare si planurile de acordare de actiuni in baza performantelor sunt printre cele mai populare forme de stimulare pe termen lung, urmate de actiunile cu optiune de vanzare sau cumparare, iar cea mai populara metoda de masurare a performantei este rata de profitabilitate a actionarilor fata de rata de profitabilitate a grupului cu care sunt comparati. Directorii executivi din asigurari au primit stimulente pe termen lung care au atins o medie de 210% din salariul de baza, comparativ cu media de 170% din salariul de baza, cat au constituit bonusurile pe termen lung acordate in sistemul bancar. "Schimbul de la optiuni la actiuni cu restrictie la vanzare si planuri de acordare de actiuni ca si bonus este mai pronuntat in Europa decat in SUA", a spus Cahill. "Interesul in crestere pentru acest tip de compensatii a fost impulsionat de accentul care s-a pus pe plata conform performantelor, nevoia de a retine directorii de top si introducerea unor noi cerinte contabile referitoare la actiunile cu optiune de vanzare sau cumparare."
Cresterile salariale ale celor din sectorul financiar european au variat de la 3,5% la 4% din salariul de baza in 2006 si, conform studiului, vor ramane la niveluri similare in 2007 si 2008.
Directorii de risc au beneficiat de cresteri salariale peste medie, situate in jurul a 14% din salariul de baza, demonstrand ca au devenit extrem de cautati ca urmare a faptului ca rolul lor a devenit din ce in ce mai important in managemantul corporatiilor. Alte pozitii care au beneficiat de cresteri salaraiale peste medie au fost directorii de trezorerie (12%), directorii de comunicare (10%) si cei de la resurse umane (9%).
"Oferirea unor compaensatii garantate crescute prin inter-mediul salariului de baza poate ajuta la atragerea si retinerea di-rectorilor pe o piata atat de competitiva cum este cea din sectorul financiar", a spus Cahill.
"Directorii de resurse umane au o contributie strategica in deciziile de afaceri in organizatiile de servicii financiare, fapt care duce la compensatii mai mari."
Dintre cei intervievati, 36% au revizuit planul de pensii pentru directori in ultimele 12 luni sau planuiesc sa o faca in scurt timp, cu o inclinatie evidenta spre pensiile cu contributie fixa. Conform studiului, exista o noua orientare a populatiei din sectorul financiar vest-european referitor la pachetul de beneficii de pensionare.
"Pe masura ce companiile din sectorul financiar se raspandesc in Europa, este mai putin important unde locuieste directorul. Ca urmare, organizatiile abordeaza determinarea compensatiilor pentru directori intr-un mod paneuropean", a spus Vicki Elliot, partener la Mercer si director de servicii financiare globale.
Studiul face parte din Cercetarea Pan-Europeana a Compensatiilor Manageriale din Serviciile Financiare efectuata de Mercer, care ofera informatii complete referitoare la toate pozitiile importante din industria asigurarilor si a bancilor. Cercetarea cuprinde si previziuni pentru pozitiile de middle-management, informatii care nu sunt dezvaluite in rapoar-tele financiare ale companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri