Profesii

Cand "a munci pentru a trai" se transforma in "a trai pentru a munci"

02.12.2002, 00:00 37

Dependenta este de cele mai multe ori asociata cu o imagine negativa. Cu o singura exceptie: dependenta de munca. Acesta, chiar daca nu este recunoscuta ca o problema sau o boala, este singura dependenta acceptata de toata lumea. Persoanele care devin dependente de munca (workaholic) sunt atat de absorbite de ceea ce fac incat acesta devine cel mai important lucru din viata lor, precum alcoolul pentru un alcoolic. Cu toate acestea, dependentii de munca sunt priviti in societate ca oameni maturi, responsabili. Ei nu obtin doar promovari si recompense (bani si putere), ci si respectul colegilor de munca si aprecierea superiorilor. Asta pe plan profesional, pentru ca pe plan personal lucrurile nu sunt tocmai roz.
Rosemary Adams nu va uita niciodata momentul in care a inteles costurile pe care le poate avea casatoria cu un dependent de munca, relateaza Wall Street Journal. Ca sotie a unui agent de vanzari care lucra intre 60 si 80 de ore pe saptamana, ea s-a obisnuit sa-si petreaca mult timp singura. Dar cand un atac de cord provocat de prea multa munca l-a adus pe sotul ei in sala de urgente a unui spital, s-a temut ca il va pierde. "In timp ce asteptam verdictul medicilor, cu copilul in brate, un gand infiorator mi-a trecut prin cap. Apoi mi-am privit copilul si mi-am spus ca nu imi doresc sa-l cresc singura. Eram inspaimantata", isi aminteste Rosemary Adams.
Sa fii casatorita cu un dependent de munca este un joc cu o miza foarte mare. Atunci cand munca asidua se transforma in dependenta (workaholism - termen care desemneaza punerea muncii mai presus de orice), consecintele pentru sanatate, relatiile interumane si viata familiala pot fi devastatoare.
Rosemary Adams spune ca, pe langa teama ca isi va pierde sotul, a pus stapanire pe ea si sentimentul ca este oarecum vinovata ca a lasat sa se intample acest lucru. Descoperirea faptului ca partenerul de viata a depasit limitele poate fi cruciala pentru salvarea unei casnicii si pentru sanatatea ambilor parteneri.

Dezintoxicarea
Cura de "dezintoxicare" nu este tocmai usoara. Mai intai trebuie distrus sistemul de protectie al dependentului care de cele mai multe ori se rezuma la "Fac lucrul asta pentru ca tin la tine". Apoi, este nevoie de excelente abilitati de comunicare la care se adauga rabdarea si perseverenta in a-i reaminti dependentului care sunt prioritatile cuplului.
Se pare insa ca aceasta dependenta poate fi contagioasa. Multe dintre sotiile dependentilor au tendinta sa se implice in activitati de care incep sa devina foarte legate. Asa s-a intamplat in cazul familiei unui manager al unei companii de petrol din Calgary, si el un impatimit al muncii. La inceput, Alberta a acceptat perioadele de singuratate pe care le presupunea munca sotului ei. Apoi a inceput sa se simta frustrata, mai ales atunci cand planurile ei de vacanta erau mereu respinse. Asa a inceput sa lucreze din ce in ce mai mult cu laptopul. Pentru a-si umple timpul si pentru a avea un sentiment de satisfactie personala, Alberta a inceput sa se implice in activitati comunitare. "Cand esti casatorita cu un workaholic, trebuie sa gasesti apreciere in alta parte", spune ea. Dupa cativa ani insa a decis sa renunte la implicarea in activitatile comunitare: era deprimata. La scurt timp, casatoria ei s-a terminat cu un divort.
Nu orice persoana care munceste mult este un dependent. Dependentul simte nevoia sa beneficieze de recunoastere si putere, lucruri care vin o data cu realizarile sale. In timp, ei devin lipsiti de sentimente.
"Obiceiul de a lucra peste program poate fi o cauza a presiunilor externe. Dar, in timp ce anumite persoane lucreaza din greu doar pentru a-si pastra locul de munca, dependentii fac acest lucru pentru ca asa simt ca trebuie sa faca, chiar daca au un loc de munca sigur", spuneChris Essex, trainer la o companie din Maryland.
La randul sau, Ben Porter reprezentantul unei companii de coaching din Colorado, spune ca dependentul are tendinta sa se comporte si acasa ca la birou, sa-si trateze familia ca pe subordonati si sa nu tolereze greselile - lucru foarte dureros pentru familie. Ca urmare, divortul este consecinta imediata.
Exista insa si cupluri care se vindeca fara sa se desparta. Primul lucru care trebuie facut este, desigur, recunoasterea faptului ca au o problema. Apoi urmeaza discutiile. "Pentru aceste situatii nu sunt recomandate replicile deschise de genul <nu mai munci atat de mult> pentru ca atunci, automat, dependentul va spune <Fac asta pentru familie>, iar discutia va degenera intr-o cearta aprinsa. Cel mai bine este sa va exprimati neimplinirile si sa gasiti o cale de a le transforma in impliniri", spune Essex.

Ce mai face familia Adams
Familia lui Rosemary a facut progrese substantiale. Domnul Adams a decis sa-si reduca programul la 40 de ore de munca pe saptamana. Ajutati de dorinta de a ramane impreuna, cei doi membrii ai familiei se straduiesc din greu sa comunice si sa se asculte unul pe celalalt cu atentie. Rosemary spune ca acum nu mai critica dur obiceiurile de munca ale sotului. De cate ori se enerveaza, trage are in piept, asteapta pana se calmeaza si apoi negociaza schimbarea cu sotul ei. Uneori insista ca sotul ei sa inchida computerul pentru a lua cate o mica pauza pentru a merge la cumparaturi in familie de exemplu. Aceste mici escapade pot preveni caderea in plasa dependentei. 
La randul sau, domnul Adams ii este recunoscator sotiei pentru ca l-a ajutat sa gaseasca drumul potrivit. El a reusit sa-si dezvolte cariera lucrand mai bine si nu mai mult.

Stadiile dependentei
In loc sa beneficieze de oportunitatea unei pauze, dependentii de munca stau si fixeaza indelung telefonul, fara sa indrazneasca sa paraseasca biroul de frica sa nu piarda telefonul vreunui client important. Privind in cealalta extrema, cei care au prea mult de lucru se simt puternici, stapani pe situatie si chiar daca afiseaza roluri de martir de fapt le place fiecare minut.
Potrivit specialistilor, dependenta de munca are mai multe stadii:
1. Stadiul initial - dependentul este ocupat constant, deseori incercand sa munceasca mai mult decat poate. Se gandeste la munca tot timpul, lucreaza peste program in mod regulat si refuza sa-si ia zile libere.
2. Stadiul de mijloc - dependentul incepe sa renunte la relatii personale pana in momentul cand viata sa sociala este aproape inexistenta. Incercarile sumare de schimbare de obicei esueaza. Ajuns in acest punct, dependentul de munca incepe sa devina tot mai epuizat fizic si poate avea dificultati in a dormi.
3. Stadiul final - dependenta de munca devine tot mai problematica. Persoana dependenta poate avea dureri de cap cronice, dureri de spate, cresterea tensiunii, ulcer si depresie. Imbolnaviri serioase cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau infarcturile pot duce la spitalizare, aceasta determinandu-l pe dependent sa-si schimbe viata.
Pentru a stabili un mai bun echilibru in viata toti avem nevoie de a identifica si cauta sa ne indeplinim prioritatile. Aceasta necesita ajutorul si sprijinul familiei, prietenilor si colegilor de munca. Totodata trebuie sa invatam sa ne relaxam si sa incepem sa avem grija de nevoile noastre personale.
Reducerea gradului dependentei de munca poate detensiona situatiile familiale si chiar reduce riscul problemelor de santate. Stabilirea unui echilibru mai bun intre viata si munca poate duce la cresterea calitatii si eficientei muncii.
Sindromul dependentei de munca nu este un rezultat al vointei, lipsei de talent, educatiei, moralei sau a valorilor familiale ale subiectului. Cei afectati nu sunt, de cele mai multe ori, constienti de natura problemei, ci doar de faptul ca viata nu mai are haz ca inainte si ca le este afectata atat viata privata cat si cea profesionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO