Profesii

Ce teme au directorii de HR la început de 2012: Să crească productivitatea angajaţilor, să-i motiveze cu bani mai puţini şi să continue restructurările

Ce teme au directorii de HR la început de 2012: Să crească productivitatea angajaţilor, să-i motiveze cu bani mai puţini şi să continue restructurările

Autor: Adelina Mihai

18.12.2011, 15:49 2780

După mai bine de trei ani în care concedierile, reducerea costurilor cu trainingul, tăierile de salarii sau de beneficii erau activităţile prioritare pe agendele directorilor de resurse umane, începutul lui 2012 nu pare să aducă schimbări semnificative. Stabilitate, prudenţă şi eficientizare sunt cuvintele de ordine pe care trebuie să le respecte cu stricteţe oamenii de HR pentru a se încadra în bugetele austere stabilite încă de la finalul acestui an.

"Va fi o bătălie pentru eficienţă şi eficientizare organizaţională, deoarece în continuare banii vor fi puţini, iar resursele limitate, iar HR-ul are un rol important în acest proces având în vedere că trebuie crescută productivitatea muncii. Pot fi considerate aici şi aspecte ce ţin de managementul talentelor şi valorizarea resurselor umane existente într-o piaţă tot mai competitivă şi cu resurse interne în scădere: nu foarte mulţi bani pentru training, creşteri salariale simbolice, schema de beneficii în continuare redusă la minim, presiune pe headcount, angajări reticente etc.", este de părere Sorin Faur, director Human Resources & Out­sourcing în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO, care coordonează activitatea de resurse umane a companiei din nouă ţări (România, Albania, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Grecia, Turcia şi Kosovo).

În opinia sa, planificarea strategică va fi o altă proble­mă de rezolvat în condiţiile actuale de incertitu­dine - în ceea ce priveşte numărul de angajati, bugetele de re­cru­tare şi training etc., având în vedere că unele com­pa­nii nu sunt sigure dacă vor mai exista sau nu peste 6 luni.

"Vor trebui atent gestionate strategiile de motivare a personalului, deoarece se va munci mult şi pe mai puţini bani: unele companii vor continua concedierile, altele îşi vor închide porţile crescând presiunea şi stresul intern. O atenţie deosebită va trebui acordată aspectelor de etică organizaţională deoarece mulţi angajaţi vor fi tentaţi de diverse compromisuri şi derapaje de ordin etic (de la mici «împrumuturi» din patrimoniul companiei până la înţelegeri ascunse ori escrocherii)", a mai spus Faur.

În general, tema departamentelor de resurse umane pentru anul viitor vor fi în continuare controlul costu­rilor şi buna gestionare a resurselor, atât umane, cât şi financiare, iar în sistemul bancar, provocarea va fi şi mai mare, având în vedere că multe bănci au anunţat deja că vor continua restructurările şi în 2012, spune Nevenca Doca, directorul executiv de resurse umane al Băncii Transilvania, care are peste 6.000 de angajaţi.

"Băncile vor continua restructurările şi în 2012, poate nu neapărat prin concedieri, ci prin neînlocuirea plecărilor naturale. Dacă vor face angajări, probabil că vor alege specialişti cu experienţă şi nu tineri absolvenţi de facultate, care puteau intra în sistem în perioade de creştere, când nevoia de noi angajaţi era mare, iar piaţa nu oferea alte variante", explică Nevenca Doca. Ea a adăugat că, deşi salariile în sistemul bancar nu au scăzut, nu crede că vor mai exista creşteri salariale în anul următor.

"Sunt bănci care au mai redus din beneficiile acordate angajaţilor, cum ar fi, de exemplu, tichetele de masă", precizează directorul de HR al Băncii Transilvania.

Fiecare manager de resurse umane trebuie ca, la începutul anului, să lanseze programele de formare profesională pentru angajaţi, să-şi elaboreze strategia de gestiune a resurselor, dar să şi vadă dacă trebuie sau nu să mai recruteze noi angajaţi.

"Anul viitor este mai degrabă un an de stabilitate, cu recrutări punctuale, pentru că nu avem activităţi noi care să necesite un val mare de angajări; recrutăm în per­ma­nenţă, în funcţie de nevoi. 2011 a fost pentru noi un an cu o creştere de volum de activitate, care a nece­sitat inte­gra­rea a 100 - 150 de noi angajaţi", spune Melin­da Mathe, directorul de resurse umane al SNR Rulmenţi din Sibiu, filiala locală a grupului francez SNR Roulements, care are în prezent 650 de angajaţi.

În ceea ce priveşte legislaţia muncii, situaţia s-a stabilizat: din luna mai a acestui an a intrat în vigoare noul Cod al muncii, care permite o flexibilizare a angajărilor, dar şi a concedierilor, iar până la jumătatea lunii decembrie angajatorii au fost nevoiţi să transmită către inspectoratele de muncă noile baze de date electronice care înregistrează angajaţii (Revisal).

"Acolo unde mai sunt restanţe, HR-ul va trebui să continue actualizarea contractelor individuale de muncă, a fişelor de post şi ale contractelor colective cu noile prevederi impuse de Codul muncii, respectiv va trebui să continue procesul de racordare a sistemului de evaluare a performanţelor la aceleaşi documente pentru a asigura ranforsarea sistemului de evaluare a performanţelor din punct de vedere legal", mai spune Faur de la BDO. El adaugă că nu este exclus să apară noi legi cu impact în zona HR, proiecte în acest sens au fost deja anunţate - creşterea salariului minim pe economie de la 670 la 700 de lei brut, salarizarea bugetarilor, sistemul de plată a pensiilor private etc., la care directorii de resurse umane ar trebui să fie atenţi, pentru a-şi alinia politicile de HR la situaţia din piaţă.

"Modificarea salariului minim nu influenţează politica de salarizare din companiile în care salariul oferit la angajare este mai mare de 670 de lei, însă vor interveni costuri suplimentare pentru firmele care recrutează la nivelul salariului minim", mai spune Melinda Mathe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO