Profesii

Comisia Europeană a obligat Guvernul să modifice din nou legislaţia muncii,până în toamna acestui an

Comisia Europeană a obligat Guvernul să modifice din nou legislaţia muncii,până în toamna acestui an

Autor: Dinca Thomas

15.05.2011, 13:52 992

Comisia Europeană a obligat Guvernul să suplimenteze cu o lunăperioada în care angajaţii care lucrează peste durata normală atimpului de muncă beneficiază de ore libere, de la 60 zile la 90zile calendaristice,şi să extindă cazurile în care pot fi încheiatecontracte de muncă pe durată determinată

Modificările vor fi introduse pânăîn toamna acestui an, relevă Memorandumul de Înţelegere convenit deGuvern cu Comisia Europeană în urma misiunii din aprilie-mai,obţinut de MEDIAFAX.

"Se va lărgi categoria de situaţiiîn care pot fi folosite contracte de muncă pe durată determinată,asigurându-se că aceasta nu va creşte segmentarea pieţei muncii. Înacelaşi timp, legislaţia privind protecţia angajaţilor va fiadaptată la principiile flexicurităţii", se arată îndocument.

Principiul flexicurităţii estedefinit de către Comisia Europeană drept un concept care sa împacepretenţiile angajatorilor cu cele ale angajaţilor, îmbinândflexibilitatea şi securitatea pentru lucrători şi companii,inclusiv prin abordarea mai flexibilă a procedurilor de angajare şide concediere.

Prin noul Cod al Muncii, intrat învigoare la începutul acestei luni, Guvernul a extins perioada încare munca suplimentară poate fi compensată prin ore libereplătite, de la 30 zile la 60 zile calendaristice dupa efectuareaacesteia.

Durata maximă legală a timpului demuncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orelesuplimentare.

Noul Cod al Muncii mai prevede căun contract individual de muncă pe durata determinată poate fiprelungit pentru perioada realizării unui proiect, program sau uneilucrări, dar cu posibilitatea încheierii succesive a cel mult treiastfel de contracte. În acelaşi timp, a fost stabilit că uncontract individual de muncă pe durata determinată încheiat întermen de trei luni de la încetarea unui contract similar esteconsiderat contract succesiv şi nu poate avea o durată mai mare de12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO