Salariul minim ar putea fi impus pe cale administrativă până la nivelul de 1.400 de lei începând cu 1 ianuarie 2017.
Salariul minim este programat să crească de la 1.050 de lei la 1.200 de lei brut pe lună începând cu prima lună a anului viitor, ceea ce înseamnă că masa salarială pentru cei 1,5 milioane de salariaţi plătiţi la nivelul salariului minim va creşte cu 14%, adică cu 2,7 miliarde de lei (circa 600 de milioane de euro).
Dacă premierul Ponta îşi îndeplineşte planul de a creşte în două trepte salariul minim de anul viitor, adică la 1.200 de lei brut în perioada ianuarie-iunie, iar din iulie până la 1.300 de lei brut pe lună, situaţie care nu este însă „bătută în cuie“, atunci masa salarială a angajaţilor cu salariul minim ar creşte cu 19%, adică cu circa 3,6 miliarde de lei (800 de milioane de euro), potrivit calculelor ZF.
„Creşterea salariului minim este o reacţie firească de aliniere a nivelului minim la situaţia de pe piaţa reală. Nouă nu ne modifică bugetul pentru că nu avem angajaţi plătiţi la nivelul salariului minim, dar dacă aceste creşteri «degenerează», iar diferenţele sunt foarte mari într-un timp scurt, pot reprezenta o povară pentru unii angajatori. Însă dacă aceste creşteri salariale vin la pachet cu reduceri de taxe, fie de CAS sau de alte tipuri de contribuţii sociale, sunt binevenite, pentru că noi vrem ca angajaţii să aibă un nivel de trai mai bun“, a spus Alina Rădulescu, directorul de resurse umane al producătorului de conserve Scandia Food din Sibiu, companie care are 600 de angajaţi.